Salam sejahtera untuk semua..ini adalah antara menu dalam cuti sekolah yang sempat saya buat minggu lepas.Buat banyak-banyak dan simpan sejuk-beku..kalau rasa nak makan nyah -bekukan sahaja.Tak payah ulang-ulang membuatnya..letih la,tapi rasa release tension!.
POPIA GORENG
Bahan-bahan
- kulit popiah secukupnya
- udang -dibuang kulit
- isi ayam
- tauge
- 1 batang karot
- 1 batang timun
- 1/2 biji ubi sengkuang
- 1 cawan tauge
- 2 ketul tauhu
- lada sulah,garam secukup rasa
- 1 biji bawang besar-potong dadu
- 2 ulas bawang putih-cincang
- 2 pokok daun bawang/sup-potong halus
- sedikit bancuhan tepung gandum-untuk pelekat
Cara membuatnya
- Isi udang dicincang halus, kemudian timun,sengkuang dan karot di hiris memanjang dan kecil.
- Tauhu goreng garing dan di potong bentuk kiub kecil.
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar tadi hingga layu, masukkan udang ,isi ayam dan hirisan karot.
- Kacau sebati dan biarkan sebentar, selepas itu masukkan timun dan sengkuang dan gaul sebati.
- Akhir sekali masukkan tauhu,daun bawang/sup dan tauge- sesuaikan rasa, masukkan garam dan lada sulah, pastikan inti popiah ini tidak berair dan sejukkan sedikit sebelum digulung.
- Gunakan bancuhan tepung gandum dicampur dgn sedikit air untuk digunakan sebagai pelekat.
- Letak inti di tengah kulit popia dan lipat seperti biasa, goreng dengan minyak yang banyak dan pastikan minyak betul-betul panas.
- Sedap dimakan panas dan di cicah dengan sos pencicah atau sos cili thai.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan