Selamat petang buat semua...mengikut masa catatan ini di tulis.
Pada suatu hari....(teringat ayat mula untuk tulis karangan)saya masak resipi sotong yang mudah ini untuk makan tengahari.Ia adalah resipi main campak-campak dalam kuali mengikut apa bahan yang ada di dapur.Jom makan..
Sumber:daridapursuzana
Bahan-bahan
- 10 ekor sotong saiz sederhana
- 1 biji tomato.potong 6
- beberapa daun limau purut
- 2 batang serai1 labu bawang besar-potong nipis
- 4 ulas bawang putih-di ketuk
- 1 batang karot-potong bulat
- 4 biji cili padi-di ketuk
- 1 sdt.serbuk lada hitam
- garam/gula secukup rasa
- Sotong di belah dua,basuh bersih dan potong memanjang/potong bulat.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar serta bawang putih hingga naik bau.Masukkan cili padi.
- Tambahkan air secukupnya dan masukkan sotong dan karot,daun limau purut dan serai.
- biarkan ia masak sekejap,tambahkan serbuk lada hitam dan sedikit gula
- Masukkan tomato dan tambahkan garam secukup rasa serta bolehlah di angkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan