ROTI MOZARELLA
Sumber:ummizaihadi-homesweethome.blogspot dari Za-Journal rasa.tq
Bahan-bahan
- 140 ml.air suam
- 300 gm.tepung pau(guna tepung roti)
- 40 gula kastor
- 1 1/2 sudu teh yis
- 1 sudu teh bread improver
- 1 sudu teh bread softener
- 1/2 biji telur ayam(guna 1 biji gred C)
- 30 gm.mentega -suhu bilik
- 1 sudu garam(guna 1/2 sudu teh)
- mentega-potong kiub semasa sejuk
- sedikit gula kastor- untuk tabur
- keju mozarella parut-untuk tabur
- Campurkan semua bahan kering kecuali telur dan mentega.
- Bancuh yis dengan air suam dan tuangkan ke dalam adunan kering tadi.
- Uli sebati dan masukkan mentega.
- Uli lagi sehingga mendapat doh yang tidak melekat di dalam mangkuk adunan
- Bulatkan dan tutup dengan plastik cling wrap.
- Biarkan doh naik sehingga dua kali ganda.(lebih kurang 1 jam lebih).
- Bila doh sudah naik,keluarkan dan tumbuk untuk mengeluarkan udara yang terperangkap.
- Bahagikan doh kepada ketulan kecil(lebih kurang 50 gm,)setiap satu.Bulatkan dan isi mentega yang di potong kiub tadi.Buat sehingga habis.
- Susunkan dan biarkan selama 1/2 jam hingga doh naik sekali lagi.
- Sapukan mentega di atasnya dan bakar sehingga masak(lebih kurang 15-20 min.)
- Selepas 20 min.keluarkan roti dari oven dan taburkan keju mozarella parut dan gula kastor.Bakar lagi lebih kurang 4-5 min.
- Bila masak sejukkan di bawah tuala supaya roti sentiasa gebu dan tidak kering.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan