Salam bahagia buat semua...
Terasa begitu penatnya badan di sepanjang minggu ini,memenuhi jemputan kenduri.Hari-hari makan gulai daging,badan pun dah rasa berdaging-daging dan berlomak dah!!.Hari ini terasa nak makan tomyam pula.Bahan-bahan dah ada,jom masak tomyam...having my sweet time in the kitchen again.
TOMYAM CAMPUR
Sumber:blog masakan Kak Norlie
Bahan-bahan
- 10 ekor udang sederhana besar - bersihkan
- sedikit isi ayam - dihiris nipis
- 2 batang serai - dikerat dan diketuk hujungnya
- 1/2 biji bawang besar - dihiris bulat
- 2 ulas bawang putih - ketuk
- 2 helai daun limau purut - dikoyak
- 1 biji tomato segar - dipotong kecil
- 5- 8 tangkai cili api
- 1 ketul kiub tomyam
- 1/2 sudu teh sos tiram/sos ikan
- sedikit perahan jus limau
- air secukupnya
- sedikit gula garam
- sedikit daun ketumbar - hiris, untuk memberi bau
Cara membuatnya
- Masak air hingga mendidih, masukkan serai, bawang, ayam, udang, kiub tomyam ,daun limau purut dan sos tiram.
- Masak hingga mendidih sekali lagi dengan api yang perlahan.
- Akhir sekali sebelum diangkat ,tambahkan garam dan gula serta jus limau nipis secukup rasa dan taburkan daun ketumbar ke dalam tomyam.
- Sesuaikan rasanya dan bolehlah di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan