TUMIS SARDIN LIMAU PURUT
Sumber:daridapursuzana
- 1 tin besar ikan sardin
- 1 biji lada hijau-buang biji dan potong
- 1 labu bawang besar-potong bulat
- 5 helai daun limau purut
- 5 ulas bawang putih-di ketuk
- sedikit garam/jika perlu
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- 2 batang serai-ketuk
- 2 biji cili padi-ketuk
Cara membuatnya
- Panaskan sedikit minyak d dalam kuali dan tumiskan bawang putih,serai dan bawang besar hingga naik baunya.
- Masukkan sedikit air dan daun limau purut,serbuk lada hitam serta cili padi.
- Masukkan ikan sardin dan tambahkan sedikit air lagi mengikut kepekatan yang di ingini.
- Tambahkan lada besar dan masak di atas api perlahan sehingga mendidih.
- Sesuaikan rasanya(tambah sedikit garam jika perlu) dan bolehlah di angkat dan di hidangkan bersama nasi putih.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan