Gambar:dari FB Abby Manan.
Salam bahagia buat semua dan semoga tabah melalui bulan Ramadhan ini....
Selalu juga terfikir nak berbuka dengan apa hari ini.Terlebih makan tu janganlah sampai jadi macam dalam kartun kat atas.Kenyaangggg..sesangat!!
PULUT KUNING.
Sumber:Nicky
Bahan-bahan
- 1 kg.beras pulut
- 2 gelas santan pekat
- 2 sdt.serbuk kunyit
- garam/gula secukup rasa
- 1 keping asam gelugor
Cara membuatnya
- Basuh bersih beras pulut.
- Rendam beras pulut selama 2-3 jam bersama serbuk kunyit dan asam gelugor.Kemudian toskan.
- Panaskan pengukus dan kukus beras pulut sehingga naik wap/masak.
- Angkat dari pengukus dan masukkan pulut yang telah kukus ke dalam bekas.
- Tambahkan santan pekat yang telah di campur garam , gula dan gaul rata.
- Masukkan semula pulut ke dalam pengukus dan kukus sekali lagi hingga naik wap/masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan