Resepi asal ikan ini menggunakan filet Ikan Dori tapi kat dapur hanya ada ikan besar ini yang saya tak tahu namanya telah saya cuba buat mengikut resepi asalnya cuma menggunakan ikan yang berbeza.Sedap di makan bersama nasi putih sebagai hidangan tengahari.
IKAN MASAK HITAM MANIS
Resepi asal:Dori hitam manis bersama epal hijau
Sumber:cookerypot.blogspot.com/Kak Anim.thanks
Bahan A
700 gm isi ikan Dori - potong kiub, perap seketika bersama garam dan lada putih atau 1/2 potong ikan besar
tepung jagung secukupnya
Minyak utk menggoreng
Bahan B
2 ulas bawang putih - hiris
1 cm halia - hiris
1 sudu besar pes bawang merah
1 sudu teh pes bawang putih
1 sudu besar pes cili
Bahan C
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap tiram
2 sudu besar kicap manis
Bahan D
1/2 cawan air
1 sudu besar jus lemon
Bahan E
1 biji bawang besar - potong kiub
1 batang cili merah - hiris
1 biji epal hijau - di dadu
1 biji tomato - dadu
Cara membuatnya
- Panaskan minyak untuk menggoreng. Salutkan filet dengan tepung jagung dan goreng hingga garing. Ketepikan.
- Masukkan sedikit lebihan minyak goreng tadi ke dalam kuali untuk menumis. Masukkan bahan (B), kacau hingga naik bau.
- Masukkan bahan (C), kacau rata dan sebati kemudian masukkan bahan (D). Biar mendidih dan kuahnya sedikit pekat.
- Masukkan epal hijau masak hingga sedikit lembut. Kemudian masukkan bawang besar, cili merah dan tomato.Kacau rata.
- Gaulkan filet siap goreng ke dalam kuah/curahkan kuah ke atas ikan goreng tadi.
Sedapnya...
BalasPadam