Isnin, 7 Oktober 2013

AISKRIM JAGUNG

As-Salam buat semua...
Membuat aiskrim di rumah tidaklah sukar ataupun cerewet sangat. Cuma masa menunggu untuk makan mengambil masa lebih kurang sehari sahaja.Rasanya boleh di pelbagaikan dengan membubuh perasa dan pewarna yang di sukai.Boleh di buat dengan mesin pembuat aiskrim,mixer samada jenis hand-whisk ataupun mixer with stand. Aiskrim yang di buat sendiri boleh bertahan sehingga 3 bulan di dalam freezer.Sebelum  dimakan ,biarkan ia sekejap pada suhu bilik sebelum mencedokkannya ke dalam gelas-Chef Norzailina Nordin.

AISKRIM JAGUNG
Sumber:Noreen-My home cooking blog

Bahan-bahan
2 1/2 cawan creamer coffemate
2 cawan(500ml)susu segar
1/2 tin jagung krim
sedikit pewarna kuning

Cara membuatnya
  • Satukan krimer coffemate,susus segar,gula dan kacaukan hingga semuanya larut dan sebati.
  • Kemudian masukkan jagung krim,sedikit pewarna kuning dan kacaukan lagi sehingga sebati
  • Tuang adunan ke dalam bekas plastik dan simpankan di dalam freezer sehingga ianya separuh beku.
  • Selepas itu,keluarkan dan tuangkan ke dalam mangkuk adunan besar.
  • Pukul dengan menggunakanm mixer sehingga ianya gebu dan isipadunya menjadi dua kali ganda.
  • Masukkan semula ke dalam bekas plastik sesuai dan simpan di dalam freezer sehingga ianya beku .
  • Bolehlah di hidangkan.Saya hias dengan taburan sweet corn kernel di atasnya.
**Boleh di kurangkan gula kepada 1/4 cawan dan tambahkan 1 tin jagung krim.
**Sedap juga di makan dengan roti sandwich

1 ulasan: