Dah lama rasanya tak masak sotong,dah kita sorang je yang makan nak masak pun sentiasa fikir dua tiga kali.Tapi akhirnya saya buat juga with a small portion.Cukuplah untuk sorang makan.Resepinya saya ubah suai sedikit ikut keperluan sendiri.Masak sotong macam ni best juga dapat hirup kuahnya yang manis-manis sedikit,tambahan pula sotongnya ada telur..saya sukaaa....
SUP SOTONG LADA HITAM
Sumber:dari dapur FHA.Thanks Fauziah.
Bahan-bahan
1 kilo sotong
1 biji bawang besar
8 ulas bawang putih
1 sudu teh lada hitam-tumbuk halus
10 biji tomato ceri saya guna tomato besar
1 helai daun limau purut saya letak 5 helai
5 biji cili padi-di ketuk saya guna lada merah
air secukupnya untuk kuah
1/2 kiub pati ikan bilis
sedikit halia-hiris tebal
garam secukup rasa
sedikit gula saya tambah
Cara membuatnya
- Sotong di bersihkan dan di sumbat kepalanya ke dalam badan dan di kelip dengan lidi.
- Bawang besar di hiris nipis dan bawang putih di ketuk.
- Panaskan sedikit minyak canola/masak di dalam kuali dan tumiskan bawang besar,bawang putih dan halia hingga naik baunya.
- Tambahkan air secukupnya,daun limau purut ,kiub pati ikan bilis dan sotong.
- Bila mendidih tambahkan lada merah,tomato ,serbuk lada hitam serta garam dan gula secukup rasa.
- Bila sotong masak,padamkan api dan hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan