Biskut yang di buat dalam minggu ini untuk kudapan anak-anak selepas balik dari sekolah.Dulu-dulu selalu juga beli biskut bijan yang dijual dan rupanya sama macam yang di buat ini.Yang menanbahkan lagi kerangupan biskut ini adalah bijan dalam adunannya dan bijan yang di salut kat luar.Saya rasa biskut ini sesuai untuk di makan hari-hari tapi bukan untuk hari raya..
Resepi:www.sitidelima.net/dari dapur CT.Thanks
Bahan-bahan
1/3 cawan bijan putih
1/8 cawan bijan hitam saya guna bijan putih kesemuanya
100 gm mentega
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan gula perang
1 bii telur gred B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung saya letak 2 sudu besar
1/4 sudu teh serbuk kayu manis-pilihan
Cara membuatnya
- Bijan di panggang sebentar di dalam oven dalam 3-4 minit.Ketepikan.
- Alas dulang loyang dengan kertas minyak dan ketepikan.
- Putar mentega dengan gula kastor dan gula perang hingga berkrim.Tambah telur dan pukul sebentar.
- Ayak tepung gandum,tepung jagung,baking power dan serbuk kayu manis dalam mangkuk berasingan.
- Kemudian beransur-ansur menambah tepung ke dalam adunan mentega.
- Masukkan setengah dari bijan yang di panggang tadi ke dalam adunan dan gaul denagn spatula hingga rata.
- Bungkus doh dengan plastik bersih dan masukkan ke dalam peti sejuk selama satu jam.
- Keluarkan doh dari peti sejuk,ambil anggaran 20 gm setiap satu adunan dan bentukkan bulat.
- Gulingkan pada bijan hingga rata.
- Letak di atas kertas minyak dan tekan adunan dengan tapak tangan hingga sedikit leper.
- Jarakkan adunan 2 inc. setiap satu.
- Bakar pada suhu 190'c selama 15 minit atau hingga perang keemasan.
- Biarkan 2 minit di atas dulang dan pindahkan ke atas rak dawai biar sejuk sepenuhnya.
- Simpan dalam bekas kedap udara.
salam kak su,
BalasPadamnampak sedap biskut bijan tu..memang best ni jadikan kudapan..
cubalah buat memang rangup,ralit mengunyahnya.
Padam