As-Salam buat semua..
Dalam beberapa hari ni tak ada mood pula nak menulis di sini.Mood tu terbang gi ke laut lepas.Sekarang ni tengah berkayuh balik semula ke pantai..hari ini ok lah sikit,malas nak melayan perasaan yang terbuku di hati.Hanya yang tahu akan mengerti..saya akan simpankan memori ini hingga ke hujung nyawa!..
Sesuailah buat pau sekarang ni,kalau rasa nak lepaskan perasaan, uli-uli dan tumbuk je adunan tu biar puas hati.ha..haa lepaskan perasaan,pau pula yang jadi mangsa.Mari kita tengok resepi pau yang gebu dan sedap ni.Bestkan makan pada waktu petang-petang begini.
PAU BAGUS
Bahan sponge A
250 gm tepung pau
20 gm gula kastor
11 gm yis kering
125 gm air
Bahan B
250 gm tepung pau
100 gm gula kastor
15 gm double action baking powder
5 gm garam
30 gm shortening
125 gm air
inti-ikut citarasa sendiri
Cara membuatnya
- Bahan A,campurkan kesemua bahan kering diikuti air kemudian uli sehingga sebati,perapkan untuk selama 1 jam .
- Bahan B,dalam bekas lain,campurkan bahan kering dikuti shortening dan akhir sekali air.Uli sehingga sebati dan rehatkan sekejap.
- Selepas 1 jam doh A di perap,campurkan dengan bahan B,uli sehingga licin lebih kurang 7 minit.
- Perap 30 minit.Kemudian tumbukkan doh untuk keluarkan angin dan timbangkan setiap doh seberat 50 gm.
- Masukkan inti dan biarkan naik selama 20 minit.
- Kukus selama 7-10 minit dan balutkan tutup pengukus supaya wap air tidak menitik di atas pau.Enak di makan panas-panas.
tips
Untuk mengukus pau, pastikan air di dalam pengukus sudah berwap ketika memasukkan loyang berisi pau.
Harus diingat bahawa pau mesti diletak dalam jarak lima hingga enam sentimeter setelah diisi dengan inti. Pau hendaklah dikukus sebaik sahaja ia kembang. Jika pau berinti yang sudah kembang dibiar terlalu lama pada suhu bilik, ia akan mengecut selepas di
kukus
Tiada ulasan:
Catat Ulasan