Kepak ayam kesukaan Azim..kalau saya masak kepak ayam ni dia sorang la yang makan paling banyak.Biasanya saya masak hari dia tak ke sekolah,bolehlah makan dua tiga kali ulang.Siap pesan,buat basah-basah sikit sebab nak gaul dengan nasi,sedap sangat!jadi saya lebihkan semua bahan-bahan di bawah....Let's try masak.
STICKY CARAMEL CHICKEN WINGS
Sumber:HaSue: I Love My Life Thanks
Bahan-bahan
12 keping kepak ayam-kerat dua jadi 24.
2 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih-ketuk dengan kulitnya sekali.
1 sudu besar halia cincang
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos cili
1/4 cawan(60 ml) madu
1 sudu besar sos tiram
Cara membuatnya
- Panaskan minyak dalam kuali(elok guna non-stick pan).
- Masukkan bawang putih,halia dan kepak ayam.Kacau dan goreng selama 5 minit.
- Masukkan semua sos dan madu,kacau sekejap kemudian tutup kuali.
- Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau semua kepak masak dan browned(bersalut dengan sos).
- Bila dah masuk madu,sos akan berbuih dan nampak macam hangit.Bila sos dah agak kering dan bersalut pada kepak ia akan jadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan