Muffin ni di buat dalam bulan puasa minggu lepas untuk anak-anak makan selepas berbuka.Mereka bertiga tak makan kuih-muih yang biasa di makan dalam bulan puasa jadi saya buatkan muffin kegemaran mereka.Let's try baking..
MUFFIN COKLAT
Sumber: Dari Dapur Kak Yah thanks
Bahan-bahan
250 gm tepung gandum
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
3 sudu besar serbuk koko
175 gm gula kastor
150 gm coklat rice
250 ml susu cair
90 ml masak/sayur
2 biji telur gred B (kalau A guna sebiji)
1 sudu teh esen vanila
Cara membuatnya
- Ayak tepung bersama baking powder,soda bikarbonat dan serbuk koko.
- Selepas itu masukkan gula,susu cair,coklat rice dan minyak masak.Kacau dengan senduk.
- Pecahkan telur dan pukul dengan garfu.Masukkan ke adunan bersama esen vanila.Kacau rata.
- Susun kertas kek muffin ke dalam petitin dan masukkan adunan hampir penuh.
- Bakar dalam ketuhar yang terlebih dahulu di panaskan dengan suhu 160'c-170'c selama 25-30 minit bergantung kepada jenis oven masing-masing.
- Bila masak,sejukkan sebelum di letakkan topping jika suka.
Sumber: Duniaku thanks
Bahan-bahan
150 gm gula aising -di ayak
150 gm lemak sayuran/shortening
150 gm mentega
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar susu segar
pes coklat emulco
Cara membuatnya
Putar semua bahan dalam mixer dari low speed hingga ke medium speed sahaja hingga kembang.Ini akan mengambil sedikit masa untuk menghasilkan aising yang gebu dan halus teksturnya.
RESEPI KRIM MENTEGA
Sumber : Kak Rokiah
Krim Mentega@buttercream Icing by AnnaQawina
Bahan-Bahan :
150 grm gula icing (ayak)
150 grm lemak sayuran (shortening)
150 grm mentega
1 sdudu kecil esen vanila
2 sudu besar susu segar
Cara-cara :
Satukan semua bahan dalam mixer, putar dari speed perlahan hingga medium
sahaja sehingga kembang, ini akan ambil masa sedikit untuk mendapatkan
icing yang gebu tapi halus teksturnya.
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
RESEPI KRIM MENTEGA
Sumber : Kak Rokiah
Krim Mentega@buttercream Icing by AnnaQawina
Bahan-Bahan :
150 grm gula icing (ayak)
150 grm lemak sayuran (shortening)
150 grm mentega
1 sdudu kecil esen vanila
2 sudu besar susu segar
Cara-cara :
Satukan semua bahan dalam mixer, putar dari speed perlahan hingga medium
sahaja sehingga kembang, ini akan ambil masa sedikit untuk mendapatkan
icing yang gebu tapi halus teksturnya.
Copy and WIN : http://ow.ly/KNI
Copy and WIN : http://ow.ly/KNI
Tiada ulasan:
Catat Ulasan