Pisang banyak..orang bagi(bukan Pisang emas),tak habis nak makan,saya buang kulitnya dan simpan dalam peti ais tunggu hujung minggu baru nak proses.Lepas seminggu ia masih bertahan dan tidak rosak,dua kali juga saya buat sebelum di postkan ke sini.Hari pertama untuk makan-makan,hari kedua untuk di bawa ke tempat bertugas.Teksturnya lembut dan moist saja.Kek pula gelap sikit,asyik dok tulis blog,bila bau harum satu rumah baru saya teringat tengah bakar kek!..lupa lagi.Saya dah kurangkan sedikit sukatan gulanya seperti biasa.Let's try baking.
KEK PISANG LEMBUT
Sumber:masam manis
Thanks Ita
Bahan-bahan
4 biji telur gred A
8 biji pisang emas di lecek-tinggalkan satu untuk hiasan
1 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan mentega cair atau minyak jagung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen pisang atau esen vanila
sedikit garam
Cara membuatnya
- Panaskan oven pada suhu 170'c,15 minit sebelum kek di bakar.
- Campurkan tepung gandum bersama baking powder,ayak dan ketepikan.
- Pisang di lecek lumat,tinggal satu untuk hiasan
- Campurkan garam dan soda bikarbonat dalam pisang lecek,gaul rata dan ketepikan.
- Putarkan telur,gula dan esen pisang/vanila hingga kembang.
- Kemudian tuangkan mentega cair dan gaul rata.
- Tuangkan adunan pisang ke dalam adunan telur dan kaup-balik hingga rata.
- Kemudian masukkan tepung dan kaup-balik adunan sempurna.
- Sediakan loyang 9 inci(saya guna loyang 4 segi).
- Alas loyang dengan kertas pembakar dan sapu sedikit mentega.
- Tuang adunan ke dalam loyang.
- Hiaskan di atasnya dengan kepingan pisang hiris.
- Bakar di dalam oven dengan suhu 170's selama 45 minit atau hingga masak sempurna.
- Cucuk tengah kek dengan lidi untuk pastikan kek telah masak.
- Jika lidi keluar tidak melekat maknanya kek telah masak sempurna,jika tidak tambahkan sedikit lagi masa membakar.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan