Isnin, 26 Disember 2016

BELUT GORENG KUNYIT

Assalam buat semua..
Bukan semua orang boleh makan belut termasuk saya sendiri
tapi saya boleh memasaknya dengan syarat bagi yang dah siap dibersihkan .
belut ini pula telah di potong siap oleh penjualnya.
ada orang tu pula,suka makan belut tapi tak nak potong belut ☺.
Azim suka makan belut goreng,sebab tu lah saya boleh memasaknya.Tahan saja...
Let's try masak

BELUT GORENG KUNYIT

Bahan A
250 gm belut-dibersihkan.
1 sudu besar serbuk kari ikan
1/2 inci halia-di parut
1 sudu besar serbuk cukup rasa maggi
1 sudu kecil serbuk cii kering
1 sudu teh gula perang
1 sudu teh serbuk kunyit
garam secukup rasa
serbuk lada hitam
2 cawan minyak untuk menggoreng

Bahan B
1/2 labu bawang besar-hiris nipis
1 biji cili merah-buang biji dan hiris nipis
2 tangkai kacang panjang-potong 1 inci

Cara membuatnya

  • Belut yang telah di bersihkan di gaul dengan bahan-bahan di atas kecuali bahan B.
  • Perapkan seketika.
  • Panaskan 2 cawan minyak masak.
  • Goreng belut hingga garing dan sentiasa di balik-balikkan supaya masak sama rata.
  • Angkat dan letak belut goreng dalam penapis besi dan toskan minyak.
  • Kemudian letakkan belut goreng di atas kertas serap minyak.
  • Menggunakan minyak yang sama,goreng bawang besar,cili merah dan kacang panjang hingga lembut.
  • Taburkan di atas belut goreng tadi.
  • Sedia untuk di hidangkan dengan nasi putih.

3 ulasan:

  1. Geli kan, macam ular hee..hee...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Emm..geli sungguh tapi ramai orang suka makan di sini,tidak termasuk saya hee..hee

      Padam
  2. Salam, masa goreng tu, tak melekat ke isi belut tu dengan sudip atau kuali, selalu sya masak dia melekat, mcm mana tak nak bagi melekat?

    BalasPadam