Saya masih ingat dulu semasa di tingkatan 3..
Cikgu Sains Rumah Tangga(sekarang ERT) mengajar resepi Ikan Masak Masam Manis.
Sampai sekarang saya masih buat masakan ini
Walaupun sudah berpuluh tahun berlalu..
Dah macam-macam saya derhaka pada resepi asas tu dulu..
Let's try buat
IKAN BAWAL MASAK MASAM MANIS
Bahan-bahan
1ekor ikan bawal saiz besar
5 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos cili thai
3 sudu besar sos plum
2 sudu besar sos Mae phranom
1 sudu kecil serbuk cukup rasa maggi
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh tepung jagung
1 susu besar gula perang
Kesemua bahan ini di campurkan dengan 1 cawan air
Kacau sebati.
Bahan tumis
1 labu bawang besar-dadu
5 ulas bawang putih-cincang
1/2 inci halia-cincang
2 batang serai-hiris nipis
1/2 batang karot-parut nenas kiub-potong nipis
tomato ceri-belah 2
daun ketumbar siam
cili merah
Cara membuatnya
- Bersihkan ikan,letak sedikit lada sulah dan serbuk lada hitam
- Goreng hingga garing.Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak,tumis bawang besar,bawang putih, halia dan serai hingga naik baunya.
- Tambahkan campuran sos dan karot.
- Masak dengan api perlahan hingga kuah pekat.
- Tambah nenas dan tomato serta hirisan daun ketumbar.
- Sesuaikan rasanya.
- Curahkan kuah ke atas ikan goreng dan taburkan hirisan cili merah dan daun ketumbar siam.
- Bolehlah di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan