Ikan Siakap ini dari pemberian seorang kawan baik,Nik Rosli yang suka memancing.
Ikannya bersaiz agak besar dan tak muat periuk kukus
Jadi saya potong dua dan di letak melintang begini barulah muat periuk kukus.
Kali ini saya masak salah satu resepi ikan kukus.
Kuah perasa tomyam yang sedap juga.
Let's try masak
IKAN SIAKAP KUKUS TOMYAM
Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap
1 sudu teh serbuk cukup rasa Maggi
1 sudu besar minyak masak
100 ml air atau lebih
1 kiub stok Tom Yam Maggi
3-4 helai daun limau purut-di carik
1 sudu besar gula/saya ganti dengan 3 biji asam boi
2 sudu besar jus limau nipis
Bahan kisar
2 biji cili merah-buang biji
2 tangkai cili kering-buang biji rendam air suam
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Bahan untuk kukus
2 batang serai-ketuk
3 cm lengkuas-ketuk
2 biji tomato-potong
1 biji bawang besar-hiris nipis
1/2 batang karot-hiris halus
Hiasan
2-3 biji cili pading potong
hirisan limau nipis/lemon
daun ketumbar siam
Cara membuatnya
- Perap Ikan Siakap dengan Maggi cukup rasa selama 30 minit-1 jam.
- Di atas kuali,tuang satu sudu besar minyak masak dan tumis kesemua bahan kisar bersama daun limau purut hingga naik baunya.
- Tuangkan air secukupnya dan masukkan lengkuas,serai,kiub pati Tom Yam.
- Letak gula/asam boi,jus limau nipis,hirisan karot,bawang besar,tomato dan tambahkan maggi cukup rasa jika mahu.Tutup api.
- Letak Ikan Siakap di dalam bekas tahan panas dan kukus dengan suhu tinggi selama 20-25 minit atau sehingga ikan masak sempurna.
- Akhir sekali,taburkan hirisan lemon,cili padi potong dan daun ketumbar siam di atas hidangan.
- Hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan