Bergedil tauhu... yang viral terus rasa nak cuba buat.
Dulu-dulu orang suka buat Tauhu sumbat.
Ok yang tu hold dulu..kita try makan yang ni pulak
Harga yang di jual pun boleh tahan juga.
Supaya dapat makan puas-puas ,saya cuba buat kali ni.
Ia menggunakan Tauhu kering,kalau di Kota Bharu ni ada jual kat TESCO.
Boleh lah untuk makan sendiri.
Let's try buat.
BERGEDL TAUHU
Bahan-bahan
1 bungkus besar tauhu kering
3 biji kentang-rebus dan lenyek
1 cawan isi ayam kisar
1 batang karot-parut halus
1 tin cendawan butang-cincang
1 biji cili merah-cincang
3 biji bawang merah-goreng
daun bawang dan daun sup
serbuk lada putih dan lada hitam
garam secukup rasa
Bahan celupan
3 biji telur
serbuk lada putih
Cara membuatnya
- Rebus dan lenyek kentang.
- Isi ayam di masak sebentar hingga airnya kering
- Kemudian campurkan dengan semua bahan di atas dan gaulkan dengan kentang lenyek tadi.
- Sesuaikan rasa dengan citarasa masing-masing
- Ambil tauhu kering dan guntingkan di atasnya.Keluarkan isinya.
- Ambil isinya dan masukkan ke dalam bahan inti tadi.
- Kemudian sumbat semula ke dalam tauhu.
- Panaskan minyak dan celup tauhu ke dalam telur.
- Goreng hingga kekuningan.
Sambal kicap
6 tangkai cili kering
4 biji cili padi/ikut pedas
2 ulas bawang putih
2 sudu gula perang
1 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
sedikit tepung jagung yang di bancuh air
Cara membuatnya
- Goreng cili kering,bawang putih dan cili padi dengan sedikit minyak
- Kisar kesemuanya dengan sedikit air dan bahan-bahan lain.
- Masak kesemua bahan hingga pekat
- Perasakan ikut citarasa masing-masing.
- Siap di hidang bersama tauhu bergedil.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan