Ahad, 15 September 2019

MEE HOON KUNG FU

Assalam buat semua..
Ni salah satu dari makanan kesukaan saya.
Kalau keluar makan masa hujung minggu tu,mesti saya order masakan ni.
Boleh juga guna kuay teow
Ni try buat sendiri la pula,tapi sotong tak ada.
Belasah saja la bahan apa yang ada kat dapur.
Let's try buat.

KUAY TEOW KUNG FU

Bahan
Mee hoon/kuay teow
telur
1 sudu kecil lada sulah

Bahan kuah
5 ulas bawang putih-cincang halus
1 mangkuk kecil hirisan isi ayam
udang/sotong/fish cake
hirisan halus karot
bunga kobis/jagung muda
sayur kubis/sawi
1 sudu kecil lada sulah
1 kiub pati ayam
tomato belah 8
cili padi jika suka pedas
bancuhan tepung jagung
jus limau nipis

Bahan tabur
hirisan daun sup
bawang goreng

Cara membuatnya

  • Celur Mee hoon sekejap dan toskan.
  • Bancuh satu biji telur dengan lada sulah dan kacau sebati.
  • Ambil Mee hoon anggaran seorang makan,dan masukkan ke dalam mangkuk telur .
  • Kacau rata dan goreng hingga garing.
  • Angkat dan ketepikan.
Cara membuat kuahnya
  • Panaskan sedikit minyak,masukkan bawang putih dan goreng hingga kekuningan.
  • Masukkan isi ayam,udang,sotong dan fish cake.Kacau seketika.
  • Masukkan air secukupnya dan tunggu hingga mendidih.
  • Masukkan kiub pati ayam,lada sulah.
  • Masukkan semua sayuran.
  • Masukkan tomato dan cili padi di ikuti air bancuhan tepung jagung mengikut kepekatan yang di sukai.
  • Masukkan jus limau nipis dan sesuaikan rasanya.
  • Letakkan mee hoon di atas pinggan,tuang kuah pekat dan tabur daun sup dan bawang goreng.
  • Sedia untuk di hidangkan.

1 ulasan: