Ahad, 13 Oktober 2019

KEK SPAN MARBLE

Assalam buat semua..
Sekarang ni suka makan kek yang jenis kosong macam ni pula.
Kek yang mewah dan sarat dengan hiasan tu rasanya sudah tidak berapa sesuai dengan saya.
Kalau sekali-sekala nak buat untuk harijadi seseorang tu bolehlah rasanya.
Di samping mencuba resepi baru.
Ok,hari ni kita kongsikan resepi kek span mudah.Saiznya kecil sahaja.
Let's try baking

KEK SPAN MARBLE

Bahan-bahan
3 biji telur
1/2 cawan gula
1 sudu besar ovalette
1 sudu kecil esen vanila
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/4 cawan susu cair
3 sudu besar minyak masak
1 sudu besar serbuk koko/coklat atau kopi emulco
secubit garam

Cara membuatnya

  • Ayak tepung gandum bersama baking powder dan panaskan oven.
  • Putar kesemua bahan kecuali minyak masak dan serbuk koko hingga ringan dan gebu.
  • Bila dah putih dan gebu,berhenti putar dan kaup-balik minyak masak ke dalam adunan.
  • Jangan terlebih gaul.
  • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
  • Satu adunan di biarkan plain dan satu lagi di campur serbuk koko dan gaul rata.
  • Alas loyang 5 atau 6 inci dengan baking sheet.
  • Lapiskan adunan plain dan koko selang seli hingga habis.
  • Hentak perlahan adunan kek sebelum di masukkan ke dalam oven bertujuan untuk membuang udara berlebihan.
  • Bakar dalam oven dengan suhu 170'c selama 35-40 minit bergantung pada oven masing-masing.
  • Bila sudah masak,keluarkan dari loyang ,sejukkan sebentar di atas redai kek dan terus letak di atas papan kek.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan