Ahad, 19 Januari 2020

MURTABAK LAPIS CRACKERS

Assalam buat semua..
Hari ini saya nak kongsikan satu resepi yang sesuai di buat untuk jamuan makan-makan untuk keluarga dan kawan-kawan.
Rasanya seperti makaroni bakar
Sedap di makan dengan sos cili dan mayonis
Let's try buat.

MURTABAK LAPIS CRACKERS

Bahan-bahan
18 keping biskut crackers
1 cawan susu cair
6 biji telur

Bahan inti
200 gm daging kisar
3 labu bawang besar-cincang halus
1 paket kecil serbuk kari daging
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 biji ubi kentang-dadu kecil
2 sudu besar cili kering kisar
1/2 cawan daun bawang\sup cincang
3 sudu besar minyak masak
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya

  • Tumbuk bawang putih dan campurkan rempah kari dan cili kisar.
  • Panaskan minyak dan tumis pes tadi hingga garing dan naik baunya.
  • Masukkan bawang besar dan kentang yang di potong dadu serta daging cincang.
  • Gaul sebati.
  • Tambahkan 1/4 cawan air dan masak hingga daging dan kentang empuk.
  • Masukkan garam,gula,daun bawang dan sup.
  • Angkat dan sejukkan.
Untuk lapisan crackers
  • Oleskan dulang pembakar dengan mentega.
  • Celupkan biskut crackers sebentar dalam campuran susu.
  • Susun biskut crackers yang di celup tadi di dalam loyang.
  • Lapiskan dengan lapisan inti tadi.
  • Pukul ringan telur dan curahkan separuh dari telur ke atas lapisan daging/inti tadi.
  • Taburkan daun sup/bawang.
  • Susun lagi crackers yang di celup susu ke atas lapisan inti daging.
  • Ulang proses lapisan lagi hingga bahan-bahan habis.
  • Akhir sekali tuang baki susu dan telur sehingga habis.
  • Bakar selama 45 minit atau sehingga masak.
  • Sejukkan dahulu sebelum di potong.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan