Hari ini saya nak kongsikan satu resepi yang sesuai di buat untuk jamuan makan-makan untuk keluarga dan kawan-kawan.
Rasanya seperti makaroni bakar
Sedap di makan dengan sos cili dan mayonis
Let's try buat.
MURTABAK LAPIS CRACKERS
Bahan-bahan
18 keping biskut crackers
1 cawan susu cair
6 biji telur
Bahan inti
200 gm daging kisar
3 labu bawang besar-cincang halus
1 paket kecil serbuk kari daging
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 biji ubi kentang-dadu kecil
2 sudu besar cili kering kisar
1/2 cawan daun bawang\sup cincang
3 sudu besar minyak masak
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya
- Tumbuk bawang putih dan campurkan rempah kari dan cili kisar.
- Panaskan minyak dan tumis pes tadi hingga garing dan naik baunya.
- Masukkan bawang besar dan kentang yang di potong dadu serta daging cincang.
- Gaul sebati.
- Tambahkan 1/4 cawan air dan masak hingga daging dan kentang empuk.
- Masukkan garam,gula,daun bawang dan sup.
- Angkat dan sejukkan.
Untuk lapisan crackers
- Oleskan dulang pembakar dengan mentega.
- Celupkan biskut crackers sebentar dalam campuran susu.
- Susun biskut crackers yang di celup tadi di dalam loyang.
- Lapiskan dengan lapisan inti tadi.
- Pukul ringan telur dan curahkan separuh dari telur ke atas lapisan daging/inti tadi.
- Taburkan daun sup/bawang.
- Susun lagi crackers yang di celup susu ke atas lapisan inti daging.
- Ulang proses lapisan lagi hingga bahan-bahan habis.
- Akhir sekali tuang baki susu dan telur sehingga habis.
- Bakar selama 45 minit atau sehingga masak.
- Sejukkan dahulu sebelum di potong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan