Dessert yang sangat di sukai oleh big boss.
Saya usaha belajar membuatnya sampai jadi.
Alhamdulillah boleh lah buat untuk makan sendiri.
Kena buat siap-siap letak dalam peti sejuk.
Malam-malam big boss suka buka peti sejuk.
Kebiasaannya saya buat dalam loyang besar tapi kali ini saya guna bekas kecil-kecil.
Lagi mudah nak makan
Awak terliur tak?
Let's try buat.
PUDING KARAMEL
Bahan
5 biji telur(saya guna gred double A)
1 tin susu cair
150 ml. air
1 sudu teh esen vsnila
2 sudu besar gula
Sedikit garam
1 sudu teh instant kastard
Untuk. Karamel
6 sudu besar gula pasir
3 sudu hesar air panas
*Masak gula dengan api perlahan hingga cair dan berwarna perang gelap.
Masukkan air panas dan kacau rata.
Masukkan ke dalam loyang tadi.
Panaskan periuk kukus.
Masukkan telur ke dalam mangkuk dan kacau perlahan.
Tambahkan susu cair, air, garam, gula dan instant kastard.
Tapiskan adunan.
Masukkan ke dalam bekas kecil/loyang
Kukus sampai masak.
Sejukkan dahulu sebelum di keluarkan dari bekas/loyang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan