Selalunya buat Puding Koktel,untuk makan sendiri atau dibawa ke tempat bertugas.
Biasanya saya akan buat dalam bekas besar kemudian di potong-potong.
Kali ini saya cuba buat dalam acuan kuih kecil.
Nampak cantik dan mudah untuk di makan.
Let's try buat.
PUDING KOKTEL MINI
Bahan
1 paket agar2 serbuk(Nona 10 gm.)
900 ml air
1 cawan susu cair
1 cawan air koktel
Gula secukup rasa
Sedikit garam
buah koktel secukupnya
Cara membuatnya
Masukkan serbuk agar-agar,gula,sedikit garam ke dalam periuk.
Masak sampai mendidih.
Bahagi adunan kepada dua bahagian.
Satu bahagian, tambah susu cair.
Satu bahagian tambah air koktel(jernih).
Masukkan agar-agar jernih ke dalam acuan kecil separuh sahaja.
Bust sampai habis.
Masukkan dua hirisan buah koktel.
Buat sampai habis.
Letakkan sebentar di dalam freezer.
Bila dan beku keluarkan dari freezer, cucuk dengan garfu.
Masukkan lapisan susu pula hingga penuh acuan kecil.
Pastikan bahagian agar-agar susu panas. Buat sampai habis.
Sejukkan di dalam peti sejuk sehingga beku.
Keluarkan dari acuan(cungkil dengan lidi satay).
Boleh lah di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan