Hari ini saya postkan satu resepi yang ringkas dan senang saja membuatnya.Tembikai dalam peti ais tiada siapa yang sudi makan tambahan pula dalam dua-tiga hari ni hujan rahmat turun pula di Kota Bharu.Kerabu tembikai boleh di makan begitu saja ataupun sebagai hidangan sampingan.Bahan pun tak lengkap ikut resepi asal di mana saya tidak meletakkan bunga kantan dan daun ketumbar.
KERABU TEMBIKAI
Resepi:Samsul Anuar Yusof/Chef Arm/Majalah Aroma Mac 2014
Bahan-bahan
1/2 biji tembikai merah-di potong
1 kuntum bunga kantan-di hiris
sedikit daun ketumbar-di hiris guna daun saderi
serbuk lada hitam,garam dan gula secukupnya
Cara membuatnya
- Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk dan gaulkan sehingga rata.
- Simpan sebentar dalam peti sejuk dan siap untuk di sajikan.
Kreatifnya.... saya pernah makan tembikai merah cicah sambal kicap, ingatkan itu dah cukup kreatif...he he hehe
BalasPadamcubalah buat sedap juga ni!..
Padambestnyaaa... terlior!
BalasPadamnampak merah yang mengoda tu kan....
PadamTerima kasih atas kesudian mencuba resipi daripada saya ( Chef Arm).
BalasPadam