Having my sweet time in the kitchen again..hari ini tidak bertugas.Macam biasa la saya masuk dapur,main masak-masak.Kadang-kadang tu saya sentiasa nantikan hari di mana saya berada di rumah sepanjang hari untuk mencuba resepi-resepi dalam my waiting list.
Saya dah mula sibukkan diri semula dengan membuat semua perkara-perkara yang saya suka buat bila berada di rumah.Sepanjang hidup berada dalam realiti dunia medikal memang best.Tapi bila waktu bersendirian -baca puisi,baca novel,baca blog ,baca berita on-line,melukis dan akhir sekali memasak,mengambil gambar dan menulis blog ..saya boleh habiskan masa seharian dengan semua ini,ringan kepala sekejap..
KONG-FU TOFU TELUR
Sumber:Intai-Intai Dapur FHA thanks
Bahan A
3-4 batang tofu telur
minyak untuk menggoreng separuh tenggelam
Bahan B
4 ulas bawang putih-hiris nipis
1 biji bawang besar saiz sederhana -hiris nipis
2 tangkai daun sup-potong 1/2 inci
Bahan C
3 cawan air
1 sudu teh serbuk cukup rasa
sedikit garam
Bahan D
1 sudu besar tepung jagung
1/3 cawan air biasa
*Satukan
Bahan E
1 biji telur ayam-pukul sedikit
Cara membuatnya
- Panaskan minyak dalam kuali dan goreng tofu sehingga perang.
- Menggunakan minyak yang sama(keluarkan minyak yang berlebihan),tumis bahan B dan masak hingga 3/4 garing.
- Masukkan bahan C dan masak hingga mendidih.Masukkan pula bahan D .
- Apabila kuah sudah mendidih kembali,tuangkan telur dalam bentuk pusingan (supaya telur tidak masak berketul).
- Menggunakan garfu carik-carikkan sedikit telur tersebut.
- Biarkan 1 minit, angkat dan curahkan ke atas tofu.
- Taburkan dengan sedikit daun bawang dan cili merah.
- Sedia untuk di hidangkan.
Assalam Kak su,
BalasPadamAmboi menariknya menu..lapar la wana tengok..
jemput makan Wana..
Padamkaknoor pun lapar tengok memalam ni Su...
BalasPadamKak Noor pun jemput makan sama..
PadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Padam