Assalam buat semua..
Baru berkesempatan postkan kek hari jadi Azim
satu-satunya anak yang masih 'menempah' kek coklat homemade dari saya.
Kakak dan abang biasanya nak kek yang di beli.
ok..buat saja,walaupun ambil masa 2 hari baru siap.
Azim request nak kek yang nampak 'lelaki"dan tidak terlalu manis.
Macam mana tu...ok faham, tak nak letak bunga la tu.
Cerita kek..
Kek coklat ,topping dan coklat mousse dari resepi www.azlitamasammanis .Thanks
Kat tengah lapis dengan mousse coklat dan taburan Kit Kat bar
topping dengan coklat ganache.
Hiasan dengan Kit Kat bites,coklat Ferrero Rocher dan Kit Kat bar
pesta makan Kit Kat la Azim dan abang.
Let's try baking
KEK COKLAT MOUSSE KIT KAT
Bahan A
300 gm tepung gandum
100 gm serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
Satukan semua bahan-ayak-ketepikan
Bahan B
3 biji telur saiz A
400 gm gula kastor saya guna 300 gm
1 sudu teh esen vanila
Bahan C
250 ml susu cair
250 ml minyak jagung
untuk mendapatkan kek yang lebih moist dan lebih lembut boleh tambah 2 sudu besar susu pekat manis
Bahan D
250 ml air panas
Cara membuatnya
Satukan semua bahan B,pukul hingga putih.
Masukkan minyak dan susu cair,susu pekat manis-pukul hingga sebati.
Boleh pukul dengan hand mixer atau stand mixer(pemutar bentuk belon).
Masukkan bahan tepung yang di ayak sedikit demi sedikit dan kaup balik adunan dengan spatula.
Kemudian tambahkan air panas dan gaul rata.
Tuang adunan ke dalam loyang bulat atau empat segi ukuran 8 inci yang telah di gris dan dasar loyang di lapik dengan baking sheet.
Bakar adunan di dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu pada suhu 170'c.
Masa membakar di antara 1 jam hingga 1 jam setengah bergantung pada jenis oven masing-masing.
Sejukkan sebentar sebelum di lapis mousse coklat.
MOUSSE COKLAT
250 gm krim putar bukan tenusu/non diary whipping cream
50 gm serbuk koko
80 g gula halus saya guna 60 gm
1 sudu besar nescafe atau mocha paste
1 sudu besar serbuk gelatine
4 sudu besar air panas
Cara membuatnya
Satukan air panas dengan serbuk gelatine.Kacau rata.
Dalam bekas pemutar,putar krim hingga kental,tambahkan serbuk koko,gula dan mosca paste.
Pukul dengan kelajuan perlahan.
Akhir sekali masukkan larutan gelatine.Kacau rata
Potong kek kepada dua lapisan
sapukan coklat mousse di tengahnya dan taburkan potongan Kit Kat bar.
Letak sekeping kek lagi dan tekan sedikit.
Sapu di sekeliling kek dengan coklat mousse
Simpan di dalam peti sejuk selama 3-4 jam(saya simpan semalaman).
COKLAT GANACHE
100-130 ml fresh cream
300 gm coklat masakan-cincang
2 sudu besar butter
Cara membuatnya
Campurkan semua bahan dan panaskan secara double boiler.
Tunggu agak suam baru di curah atas kek
Hiaskan kek dengan hiasan pilihan.
Jam 2230 kek baru siap.
muka stress tak nak ambil gambar sebab mengantuk.
muka stress tak nak ambil gambar sebab mengantuk.
Selamat Hari Jadi ke -14 Azim...
शिवपाल के शिकार बने युवा नेताओं को मिला अखिलेश का ‘वीटो’
BalasPadamReadmore todaynews18.com https://goo.gl/YE0Wyp