Bertemu lagi di ruangan ini
Semakin jarang saya bertamu di sini
Dek kesibukan urusan dunia yang tak penah berhenti
sehingga semakin hari semakin penat...
Sehingga hari ini saya ada sedikit masa untuk kongsikan resepi-
Kek Karot yang menjadi salah satu dari resepi simpanan dan sentiasa di gunakan.
Let's try baking.
KEK KAROT
Bahan-bahan
2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh serbuk kayu manis
*semuanya di ayak bersama
1 cawan gula aising
4 biji telur
1 1/2 cawan minyak sayur
1 batang karot-parut halus
Cara membuatnya
- Putar telur,gula,minyak dengan kelajuan tinggi selama 10 minit.
- Masukkan karot parut dan gaul rata
- Kaup balik tepung ke dalam adunan
- Bakar dalam suhu 170'c selama 1 jam bergantung pada oven masing-masing.
Topping cream cheese
250 gm cream cheese
100 ml whipping cream
1 sudu besar gula aising
Putar whipping cream sampai kaku
Putar cream cheese dan gula sampai gebu
Adun keduanya dan gaul sebati
Guna piping beg untuk hias atas kek
Tiada ulasan:
Catat Ulasan