style="text-align: center"

Jumaat, 15 Julai 2011

MEE HOON GORENG

Mee hoon ini di goreng pada minggu lepas,buat sarapan budak 3 orang tu nak gi sekolah.Si comel,Azim makan sampai 2 pinggan.Nampak macam tak larat bila dia berjalan nak gi naik kereta papanya.Terover kenyang la tu.Apapun saya bahagiaaaa...bila dapat masak makanan kesukaan anak-anak.Nak resipi asas mee hoon goreng?.Bolehlah buat sebagai rujukan. 

Bahan -bahan
  • mee hoon ( rendam dahulu)
  • 4 ulas bawang merah-di tumbuk
  • 5 ulas bawang putih-di tumbuk
  • 1/2 cawan cili kering
  • udang,sotong,ayam dan fishcake.
  • 3 biji telur
  • kubis/sawi
  • garam dan gula secukup rasa
  • sos tiram,sos cili,sos tomato dan kicap-secukup rasa.
  • daun ketumbar dan bawang goreng (utk. hiasan)
Cara-cara.
  • Panaskan minyak dan tumis bawang.Bila naik bau,masukkan cili kering kisar dan tumislah sampai cili masak.
  • Masukkan udang,sotong ,ayam dan fishcake(bahan ikut citarasa masing-masing)
  • Bila masak masukkan semua sos tadi dan telur yang telah dipukul.
  • Masukkan mee hoon yang telah di toskan dan sayur.
  • Akhir sekali masukkan gula dan garam secukup rasa.
  • Semasa menghidang,taburkan daun ketumbar yang di hiris halus dan bawang goreng.
Tip masakan -Master Chef Sabri Hassan.
  • Mengamalkan memasak mengikut sunnah Rasullah s.a.w seperti mengacau bahan masakan dengan ikut arah lawan jam.
  • Mengamalkan memasak dengan menggunakan tangan kanan.
  • Setiap bahan  penyediaan sebelum memasak hendaklah dibasuh dengan air yang mengalir.
  • Bahan -bahan masakan  jangan di letak di atas  lantai sebaliknya di letak di atas meja.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan