style="text-align: center"

Rabu, 17 Mei 2017

NASI DAGANG

Assalam buat semua..
Di antara banyak jenis nasi di Kelantan ni,salah satu yang menjadi kesukaan saya adalah Nasi Dagang
Saya lebih suka makan Nasi Dagang Terengganu yang menggunakan beras siam wangi.
Kedua-duanya mempunyai versi masing-masing.
Biasanya saya akan campur kedua-dua versi ini jika membuatnya
Lauknya adalah Gulai ikan tongkol,gulai ayam,telur rebus dan acar timun. 
Let's try buat.

NASI DAGANG 

Bahan-bahan
5 cawan beras siam wangi
2 1/2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
3 ulas bawang merah-mayang halus
1 inci halia-mayang halus
3/4 sudu besar halba
1 sudu besar rata garam 
2 sudu besar gula
2 helai daun pandan

Cara membuatnya

  • Beras dan bersih dan rendam air seketika.
  • Panaskan pengukus hingga air mendidih.
  • Masukkan beras ke dalam pengukus dan kukus separuh masak -nampak wap keluar lebih kurang 20-30 minit.
  • Bila separuh masak,angkat dan masukkan ke dalam bekas dan siramkan santan cair dan gaul rata.
  • Masukkan semula ke dalam periuk pengukus dan kukus semula bersama daun pandan hingga masak.
  • Campurkan santan pekat bersama garam,gula,bawang hiris,halia dan halba.
  • Bila masak,angkat semula dan masukkan ke dalam bekas.
  • Gaul perlahan bersama adunan santan pekat.
  • Boleh di kukus semula dalam 3-5 minit atau sedia di makan terus bersama lauk .

Ahad, 14 Mei 2017

CHILLED MANGO CHEESE CAKE

 


Assalam buat semua..
Ni baru pertama kali buat Chesse cake jenis tak payah bakar..mudah juga cara membuatnya.
Sekarang ni masih musim mangga kat Kota Bharu boleh lah cuba buat..
Kalau buat lagi saya nak mekap cantik-cantik sikit pada kek ni .
Let's try buat

Bahan-bahan

200 gm biskut Marie
100 gm mentega,dicairkan
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
2 biji mangga masak- satu dadu,satu lagi buat puri
1 1/2 sudu besar gelatine halal
125 ml air suam
200 ml whipping cream.

Cara membuatnya

  • Biskut marie di kisar halus kemudian masukkan mentega cair sedikit demi sedikit sehingga mendapat bancuhan yang boleh di kepal.
  • Masukkan dalam tin spring form berukuran 8 inci dan tekan padat-padat.
  • Sejukkan dalam freezer.
  • Putar Cream cheese dengan gula halus hingga berkrim.
  • Masukkan puri mangga tadi dan putar rata.
  • Dalam bekas lain,putar Whipping cream hingga kembang.
  • Masukkan ke dalam bancuhan keju tadi.Gaul rata menggunakan spatula.Ketepikan.
  • Gelatine halal di bancuh bersama air suam,kacau hingga larut dan kelihatan jernih.
  • Tuang ke dalam adunan cheese tadi,kacau rata dan masukkan setengah mangga dadu tadi.
  • Tuang ke dalam loyang yang ada base biskut tadi dan ratakan.
  • Letakkan mangga dadu selebihnya di atas kek.
  • Simpan semula dalam peti ais bahagian bawah pula selama3-4 jam.
  • Keluarkan dari loyang dan bolehlah di hidangkan.Potong dengan pisau yang di celup dalam air panas.

Isnin, 8 Mei 2017

PLA-MEUK NEUNG PRIK MA-NAO

 Assalam buat semua..
Nama resepi kali ini ditulis dalam Bahasa Thai..maksudnya,Sotong kukus limau bawang putih.
Berbelit lidah nak menyebutnya.Try la sebut dalam bahasa Thai..
Sebut pun kena soft spoken,kan bahasaThai adalah bahasa yang paling lembut di dunia sebutannya.
Rasanya tentu lah best untuk selera saya.

Kalau makan buat berbuka puasa nanti,lagilah menambah nasi.
Resepi oleh Aezach AR/FB.Thanks.
Let's try buat.

SOTONG KUKUS LIMAU BAWANG PUTIH

Bahan A-untuk perap
5 ekor sotong
2 batang serai
1 inci lengkuas
2 biji bawang putih-ketuk hancur
3 batang akar daun ketumbar-ketuk hancur

Bahan B-di potong
2 pokok daun ketumbar-potong panjang
5 biji cili api-hiris nipis   guna cili merah
1 biji limau nipis-dadu kecil
4 biji bawang putih-dadu halus

Sos Ma-nao
3 sudu makan sos ikan
3 sudu makan sos limau nipis
2 sudu gula perang
-seimbangkan rasa masam,masin dan manis.

Cara membuatnya

  • Bersihkan sotong dan kelar melintang.Toskan sebentar
  • Gaul semua bahan A dan biarkan selama 10 minit.
  • Kukus sotong dengan api yang besar selama 12 minit.Jangan kukus lama-sotong akan liat.
  • Keluarkan sotong dari pengukus,ambil 3 sudu air kukusan sotong(saya guna semua air rebusan) dan campur dalam Sos Ma-nao.
  • Campurkan semua bahan yang di potong.
  • Sesuaikan rasanya dan bolehlah di hidangkan.Rasanya masam -masam manis.

Rabu, 3 Mei 2017

THE MOST FABULOUS BANANA CAKE

Assalam buat semua..
Masa tidak begitu mengizinkan untuk selalu berada di ruangan ini
Setiap hari semakin banyak pula tugasan menanti.
Namun begitu saya curi juga masa untuk berada di ruangan yang terindah ini..
Hari ini saya ingin kongsi resepi kek cawan yang selalu saya buat.
Lembut dan moist sahaja teksturnya.
Let's try baking.

THE MOST FABULOUS BANANA CAKE

Bahan-bahan
110 gm tepung gandum
1 biji telur
1 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam halus
1/4 sudu teh baking soda
1 biji pisang masak saiz besar(1/2 -3/4 cawan bila di hancurkan)
3/4 cawan gula kastor
1/4 cawan mentega
50 ml sour cream/buttermilk (50ml susu segar campur 1 sudu teh cuka)
1 sudu teh esen vanila

Cara membuatnya

  • Campurkan tepung gandum,baking powder,garam dan baking soda dan ayak bersama.Ketepikan.
  • Hancurkan pisang.Pukul gula dan telur,tambahkan pisang hancur. 
  • Kemudian tambahkan mentega dan pukul lagi lebih kurang seminit sehingga adunan jadi pekat dan berkrim.
  • Tambahkan buttermilk dan esen vanila dan pukul rata.
  • Tambahkan bahan kering ke dalam adunan dan kaup -balik sampai rata.Jangan terlebih gaul.
  • Masukkan ke dalam loyang atau guna cawan kertas.Bakar dengan suhu 180'c selama 20-30 minit atau sehingga bahagian atas nampak golden brown bergantung pada oven masing-masing.