style="text-align: center"

Sabtu, 31 Ogos 2019

PUDING ROTI KARAMEL

Assalam buat semua..
Hari ini 31 Ogos 2019,Hari Kemerdekaan negara yang ke-62 tahun.
Cuti tak lulus sebab kekurangan staf yang ramai bercuti.
Saya kena bertugas malam ini.
Ok..tak apa,pagi-pagi boleh main masak-masak.
Chill saja bila dapat berada di dapur cuba resepi dalam my waiting list.
Let's try buat

Bahan-bahan
4 keping roti sandwich
4 biji telur Gred B
3-4 sudu besar gula
1 tin susu cair
3/4 tin susu pekat/ikut manis sendiri
3/4 air suam
1 sudu kecil esen vanila
secubit garam

Cara membuatnya

  • Panaskan periuk pengukus.
  • Masak air gula hingga perang.
  • Masukkan sedikit air,kacau sebati dan larut,tutup api.Sejukkan
  • Tuang ke dalam loyang dan ratakan.
  • Carikkan roti,satukan dengan susu cair,susu pekat,air suam,garam dan esen vanila,blend sebati.
  • Tapiskan adunan dan masukkan ke dalam loyang karamel tadi.
  • Kukus adunan selama 45 minit atau sehingga masak.
  • Sejukkan dan terbalikkan ke dalam bekas sesuai.
  • Sejukkan dalam peti ais.

Ahad, 18 Ogos 2019

POPIA NESTUM

Assalam buat semua..
Saya buat Popia Nestum ni sebagai kudapan.
Sambil tengok TV atau baca buku boleh juga kunyah-kunyah.
Letak serdak nestum banyak-banyak lagi best.
Selain dari di gulung boleh juga di potong-empat segi
Bercinta sorang-sorang nak habiskan membuatnya.
Akhirnya siap juga.
Let's try buat

POPIA NESTUM

Bahan-bahan
kulit popia secukupnya

Nestum
gula
susu tepung

Cara membuatnya

  • Gulung kulit popia dan gamkan hujungnya dengan tepung gandum yang di bancuh air.
  • Buat sampai habis.
  • Gunting bentuk menyerong
  • Goreng sehingga warna perang.Toskan
  • Sementara itu kisar nestum,gula dan susu tepung.
  • Gaulkan dengan popia yang siap di goreng tadi.
  • Simpan di dalam bekas kedap udara.

Selasa, 6 Ogos 2019

BROWNIES

Assalam buat semua..
Brownies yang selalu saya buat untuk anak-anak
Penuh dengan rasa coklat yang sedap.
Kalau anak-anak suka,saya pun suka nak buatnya lagi..
Let's try baking

BROWNIES

Bahan A
1/2 cawan butter
1 cawan Dark Chocolate Beryl's

Cairkan coklat dengan kaedah double boil.
Bila dah cair,masukkan butter dan kacau hingga cair.
Biarkan suam.

Bahan B
1/3 cawan gula perang
1/4 cawan gula kastor
2 biji telur gred A

Cara membuatnya

  • Kacau semua bahan dengan whisk hingga sebati,tidak perlu adunan jadi kembang
Bahan C
1 cawan tepung naik sendiri
2 sudu besar serbuk koko
secubit garam

Ayak semua bahan

Cara membuatnya

  • Panaskan oven pada suhu 160'c.
  • Masukkan adunan A ke dalam adunan B
  • Kacau sebati guna whisk,nanti adunan akan jadi likat
  • Kemudian masukan bahan yang di ayak tadi.
  • Kaup -balik sebati guna senduk,jangan terlebih kacau.
  • Sapukan butter pada loyang 8"x8".Alas dengan baking paper.
  • Bakar selama 40 minit bergantung pada oven masing-masing.
  • Bila dah masak,jangan keluarkan lagi dan buka sedikit pintu oven.
  • Bila dah sejuk,jika suka boleh paipkan coklat dan taburkan badam seperti dalam gambar.

Sabtu, 3 Ogos 2019

BANANA CUPCAKE

Assalam buat semua..
Ok..hari ni saya kongsikan satu resepi Kek Cawan Pisang yang gebu dan sedap ni.
Minum Nescafe kosong dan lawankan dengan Kek cawan ni di waktu petang,best juga.
Tak pun saya buat supper bila lapar pada waktu malam.
ataupun saya buat breakfast saja di hari lain..
Let's try baking.

BANANA CUPCAKE

Bahan-bahan
110 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda bikarbonat
50 ml sour cream/buttermilk/yogurt
1 biji telur
1/3 cawan gula perang
3/4 cawan pisang-lenyek
1/4 kismis-potong 2
1/4 cawan butter
1/2 sudu teh esen vanila

Hiasan/optional
kepingan badam
coklat cip

Cara membuatnya

  • Ayak tepung gandum,baking powder dan soda bikarbonat.
  • Pukul butter,gula perang ,esen vanila dan telur hingga gebu.
  • Masukkan pisang,sour cream/buttermilk/yogurt dan kismis,gaul rata.
  • Kaup-balikkan tepung ke dalam adunan.
  • Masukkan 3/4 penuh adunan ke dalam cawan kertas.
  • Taburkan kepingan badam dan coklat cip
  • Bakar dengan suhu 170'c selama 20-25 minit bergantung pad ajenis oven masing-masing.