style="text-align: center"

Ahad, 27 Mei 2018

ROTI JALA DAN KUAH DURIAN

Assalam buat semua...
Resepi untuk berbuka hari ni.
Kebetulan ada durian frozen dalam peti sejuk
Ok juga buat pemanis mulut
Roti jala pun pun warna -warni ..saja suka-suka lebih meriah. 
Let's try buat.

KUAH DURIAN

Bahan-bahan
isi durian
santan pekat
gula melaka 
gula dan garam
daun pandan
air secukupnya

Cara membuatnya
Blend isi durian dengan air secukupnya.
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk.
Masak dengan api sederhana sambil di kacau sekali-sekala.
Apabila kuah kelihatan pekat,sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat.
Jangan masak lama supaya tidak pecah minyak.

ROTI JALA
Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum
1 biji telur
2 1/2 sudu besar minyak masak
3 cawan air/santan/susu segar
sedikit pewarna kuning/warna pilihan
1 sudu teh gula
sedikit garam.

Cara membuatnya

  • Blend kesemua bahan sampai sebati dan tapiskan.
  • Guna kuali non-stick atau kuali leper biasa pun boleh.
  • Sapu sedikit minyak dengan tisu dapur untuk permulaan.
  • Guna acuan roti jala dan buat sampai habis.
  • Jika ingin buat warna -warni macam saya tu,bolehlah di bahagi kepada 3 warna.

Khamis, 24 Mei 2018

COCONUT SHAKE

Assalam buat semua..
Hari ini berbuka dengan air Coconut Shake yang menyegarkan.
Segar dari ladang sebab ambil Kelapa pandan muda dari belakang rumah.
Bolehlah buat hilang dahaga seharian berpuasa.
Let's try buat.

COCONUT SHAKE

Bahan-bahan
2 biji kelapa muda-ambil air
isi kelapa muda
susu pekat manis 
3 skop aiskrim vanila
ais kiub
aiskrim vanila

Cara membuatnya

  • Masukkan air dan isi kelapa muda,susu pekat manis,aiskrim vanila dan putar hingga sebati.
  • Tuang ke dalam gelas dan masukkan beberapa ketulan ais.
  • Letak satu skop aiskrim vanila dan sedikit isi kelapa
  • Sedia untuk di minum.

Rabu, 23 Mei 2018

CRISPY GARDENIA EGG TART

 Assalam buat semua..
Baru pertama kali cuba buat Tart telur menggunakan roti sandwich.
Mudah dan cepat saja sebab base tart readymade.
Saya buat untuk makan-makan selepas berbuka puasa.
Saya dah adjust kemanisan adunan telurnya.
Resepi sebenar di bawah.
Let's try buat.

CRISPY GARDENIA EGG TART

Bahan adunan telur
4 biji telur gred A
300 susu segar
50 gm susu pekat manis
140 gm gula aising
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna kuning.

Cara membuatnya

  • Ambil sekeping roti sandwich dan gelek hingga leper.Buat hingga habis.
  • Potong roti bentuk bulat.
  • Tekan ke dalam loyang acuan cup cake.
  • Bakar dalam oven dengan suhu 170'c selama 10-15 minit.
  • Ini bertujuan untuk menggaringkan roti sebelum di masukkan adunan telur.
  • Untuk menyediakan adunan telur,satukan semua bahan dan pukul dengan garfu sahaja hingga sebati.
  • Tuangkan adunan telur ke dalam kulit tart dan bakar semula hingga masak.

Khamis, 17 Mei 2018

AYAM BLACK PEPPER

Assalam buat semua..
Ini adalah Ayam black pepper yang saya masak untuk hidangan sahur Ramadhan pertama.
Waktu dinihari makan Ayam black pepper panas-panas sedap juga. 
Tambahan pula baru hari pertama,selera tengah ok lagi..
Ini adalah Ayam black pepper versi saya.
Let's try masak.

AYAM BLACK PEPPER

Bahan-bahan
1 keping dada ayam saiz besar
1 sudu besar black pepper-tumbuk kasar
2 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis 
1 labu bawang besar-potong nipis
3 ulas bawang putih-cincang halus
1 sudu teh serbuk cukup rasa Maggi
1 sudu besar gula perang
1 sudu besar jus lemon.
1 cawan air
1-2 sudu teh tepung jagung
1/2 kiub pati ayam

Cara membuatnya

  • Potong dadu dada ayam dan ketepikan.
  • Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik baunya.
  • Masukkan sos cili,sos lada hitam dan sos tiram dan gaul rata.
  • Tambah air dan biarkan kuah mendidih.Tambahkan kicap manis.Jika ingin kuah banyak,tambahkan air lebih.
  • Masukkan kepingan ayam dan serbuk lada hitam,gula,kiub pati ayam dan serbuk cukup rasa.
  • Renehkan dengan api perlahan.
  • Akhir sekali bancuh tepung jagung dengan sedikit air.
  • Tambahkan ke dalam kuah bersama jus lemon dan gaul rata.
  • Sesuaikan rasanya dan boleh lah di angkat 

Ahad, 13 Mei 2018

COTTON SOFT JAPANESE CHEESE CAKE

Assalam buat semua..
Dah banyak kali saya buat Cheese Cake tapi kejadiannya tidak begitu memuaskan.
Bukan resepi yang silap. 
Saya yang tersalah teknik agaknya.
Tapi kali ini kejadiannya baik sahaja
Bolehlah nak buat makan sendiri..
Sumber:Azie Kitchen.Thanks.
Let's try baking

COTTON SOFT JAPANESE CHEESE CAKE

Bahan A
250 gm cream cheese
50 gm butter
100 ml susu segar
6 biji kuning telur
1 sudu besar jus lemon
1/4 sudu kecil garam
60 gm tepung superfine
20 gm tepung jagung

Bahan B
140 gm gula kastor
6 biji putih telur
3/4 sudu teh jus lemon

Cara membuatnya
  • Cairkan cream cheese,butter dan susu dengan teknik double boiler.Sejukkan.
  •  Kemudian campurkan bahan A ke dalam adunan cream cheese dan gaul sebati.
  • Dalam bekas lain putar putih telur hingga foamy kemudian tambahkan gula.
  • Putar lagi hingga bertanduk/soft peak.
  • Kemudian campurkan adunan A ke dalam adunan B dan gaul sebati. 
  • Bakar kek dengan suhu 160'c selama 1 jam bergantung pada oven masing-masing dengan teknik water bath.

Isnin, 7 Mei 2018

CENDAWAN ENOKI GORENG RANGUP

Assalam buat semua..
Hari ini saya kongsikan resepi Cendawan Enoki goreng rangup.
Sebelum ini hanya goreng Cendawan Tiram sahaja.
Sesiapa yang suka makan cendawan goreng boleh cuba resepi ini.
Sedap di makan begitu sahaja sebagai kudapan.
Let's try buat

CENDAWAN ENOKI GORENG RANGUP

Bahan-bahan
2 bungkus Cendawan Enoki
1 biji telur-pukul ringan
tepung goreng rangup Bestari
minyak untuk goreng terendam.

Cara membuatnya

  • Potong akar Cendawan Enoki,leraikan,basuh dan toskan.
  • Gaul dengan telur hingga rata.
  • Gaulkan dengan tepung goreng rangup.
  • Goreng dalam minyak terendam.Pastikan minyak cukup panas.
  • Goreng hingga nampak kekuningan dan rangup.
  • Angkat dan toskan minyak.
  • Sedap juga di cicah dengan sos.