style="text-align: center"

Rabu, 31 Julai 2019

AYAM MASALA SIMPLE

Assalam buat semua..
Nak simpan resepi di sini untuk rujukan anak-anak di masa hadapan.
Walaupun pengunjung blog sudah tidak seramai dulu,tapi sekurang-kurangnya saya masih gigih menulis resepi di sini,
sebagai catatan peribadi..
Resepi Ayam Masala ni simple sahaja,
Just nice untuk anak-anak saya.
Let's try masak.

AYAM MASALA SIMPLE

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam-potong kecil
1 sudu besar rempah masala

3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari
1 biji tomato-belah 4
1 biji lada hijau -potong serong
sedikit kicap manis
2 sudu besar rempah Masala
1/2 kiub pati ayam
garam,gula secukup rasa

Cara membuatnya

  • Gaul ayam dengan 1 sudu besar rempah Masala dan sedikit garam.
  • Goreng sekejap dan toskan.
  • Kisar bawang merah dan bawang putih.
  • Tumis bawang kisar hingga naik baunya.
  • Masukkan 2 sudu besar serbuk Masala dan sedikit air.
  • Tumis hingga rempah masak.
  • Masukkan ayam goreng,daun kari,kiub pati ayam,garam,gula secukup rasa dan sedikit kicap manis.
  • Tambahkan sedikit air.
  • Gaul rata dan biarkan ayam mesra dengan kuahnya dan sedikit pekat.
  • Akhir sekali masukkan tomato dan lada hijau.
  • Sesuaiakn rasanya dan bolehlah di angkat. 
  • Taburkan dauan Parsli semasa menghidang.

Isnin, 29 Julai 2019

PUDING BLUE OCEAN

 Assalam buat semua..
Cukup mendamaikan bila tengok puding ni
Rasa macam duduk dalam laut saja..
Sedap juga bila di makan waktu cuaca panas-panas ni
Saiznya agak besar juga,sesuai untuk di makan ramai-ramai
Let's try buat

Bahan A(Biru)
1 paket agar-agar tali(18gm)
1 atau 2 tin laici
5 sudu besar gula pasir
sedikit pewarna biru
1 paket kecil biji selasih-di rendam
2 cawan air
3 cawan air dari tin laici

Cara membuatnya

  • Basuh agar-agar tali dan masak dengan air biasa.
  • Bila sudah mendidih dan agar-agar larut,masukkan air laici serta gula dan pewarna biru.
  • Basahkan loyang/acuan pilihan.
  • Susun buah laici dan masukkan agar-agar biru serta biji selasih yang telah di toskan airnya.
  • Sejukkan sebentar,biar ia keras sedikit.
Bahan B(Putih)
1 paket agar-agar tali(18gm)
3 cawan air
1 tin susu cair
5 sudu besar gula pasir
sedikit esen vanila
sedikit garam

Cara membuatnya
  • Masak agar-agar dengan air hingga larut dan masukkan gula dan garam.
  • Masukkan susu cair dan esen vanila
  • Masak sampai mendidih sambil di kacau sentiasa.
  • Ambil agar-agar biru dan goreskan permukaannya dengan garfu.
  • Tuangkan agar-agar putih perlahan-lahan.
  • Sejukkan dahulu sebelum di masukkan ke dalam peti sejuk.

Ahad, 21 Julai 2019

RENDANG AYAM SIMPLE


Assalam buat semua..
Saya buat Rendang Ayam mudah ni untuk di makan bersama Pulut Kuning
Rasanya dah lama tak makan Rendang Ayam
Kebetulan semua bahan pun ada di dapur
Pastu kita buat -buat rajin sikit
Resepinya pun mudah saja
Ok...let's try buat

RENDANG AYAM SIMPLE

Bahan-bahan
1 kg ayam
5 inci lengkuas
5 inci halia
1 inci kunyit
5 ulas bawang putih
2 keping asam keping
2 helai daun kunyit
2 biji bawang besar
4 helai daun limau purut
4 biji cili padi
santan
sedikit cili kisar
kerisik
serbuk perasa jika perlu

Cara membuatnya
  • Blend lengkuas,halia,bawang putih,bawang besar dan kunyit.
  • Simpan sedikit bahan kisar untuk di tumis.
  • Perapkan ayam yang telah di bersihkan dengan bahan-bahan yang telah di kisar selama 1 jam atau lebih.
  • Masukkan juga cili kisar,cili padi,garam dan sedikit gula serta serbuk perasa jika perlu.
  • Hiris daun limau purut dan daun kunyit halus-halus
  • Tumiskan sedikit bahan kisar dan daun limau purut dan daun kunyit sehingga naik baunya.Tambahkan asam keping.
  • Masukkan ayam yang telah di perap dan kacau rata sekejap.
  • Masukkan pula kerisik,santan dan sedikit air.
  • Biar sampai mendidih dan ayam empuk.
  • Bila masak,taburkan sedikit daun kunyit semasa menghidang.

Selasa, 9 Julai 2019

BROWNIES CRUNCHY


Assalam buat semua..
Brownies crunchy yang baru saja saya cuba membuatnya beberapa hari lepas.
Crunchy dan penuh rasa coklat.
Tak boleh nak berhenti dari mengunyahnya..rangup sungguh.
Buat banyak-banyak letak dalam balang biskut dan letak depan Tv..habis cerita!
Let's try baking

BROWNIES CRUNCHY
Sumber: Seminit Resepi

Bahan-bahan
2 biji telur
100 gm gula aising(letak 50 gm)
100 gm tepung kek
80 gm unsalted butter
240 gm dark Chocolate Beryl's
esen vanila
sedikit garam
kepingan badam

Cara membuatnya

  • Pukul telur dan gula hingga sebati.
  • Kemudian masukkan tepung kek dan kacau rata.
  • Kemudian masukkan pula esen vanila.
  • Dalam mangkuk lain,satukan dark chocolate dan butter.
  • Cairkan dengan mikrowave.
  • Satukan adunan coklat bersama adunan tepung.Kacau rata.
  • Tuang adunan ke atas loyang yang di lapik baking sheet.
  • Ratakan sampai nipis dan taburkan kepingan badam.
  • Bakar dalam suhu 150'c selama 25 minit bergantung pada jenis oven masing-masing.
  • Apabila sudah masak,potong brownies crunchy ketika masih panas.
  • Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Isnin, 8 Julai 2019

BERGEDIL TAUHU

Assalam buat semua..
Bergedil tauhu... yang viral terus rasa nak cuba buat.
Dulu-dulu orang suka buat Tauhu sumbat.
Ok yang tu hold dulu..kita try makan yang ni pulak
Harga yang di jual pun boleh tahan juga.
Supaya dapat makan puas-puas ,saya cuba buat kali ni.
Ia menggunakan Tauhu kering,kalau di Kota Bharu ni ada jual kat TESCO.
Boleh lah untuk makan sendiri.
Let's try buat.

BERGEDL TAUHU

Bahan-bahan
1 bungkus besar tauhu kering
3 biji kentang-rebus dan lenyek
1 cawan isi ayam kisar
1 batang karot-parut halus
1 tin cendawan butang-cincang
1 biji cili merah-cincang
3 biji bawang merah-goreng
daun bawang dan daun sup
serbuk lada putih dan lada hitam
garam secukup rasa

Bahan celupan
3 biji telur
serbuk lada putih

Cara membuatnya

  • Rebus dan lenyek kentang.
  • Isi ayam di masak sebentar hingga airnya kering
  • Kemudian campurkan dengan semua bahan di atas dan gaulkan dengan kentang lenyek tadi.
  • Sesuaikan rasa dengan citarasa masing-masing
  • Ambil tauhu kering dan guntingkan di atasnya.Keluarkan isinya.
  • Ambil isinya dan masukkan ke dalam bahan inti tadi.
  • Kemudian sumbat semula ke dalam tauhu.
  • Panaskan minyak dan celup tauhu ke dalam telur.
  • Goreng hingga kekuningan.
Sambal kicap
6 tangkai cili kering
4 biji cili padi/ikut pedas
2 ulas bawang putih
2 sudu gula perang
1 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
sedikit tepung jagung yang di bancuh air

Cara membuatnya
  • Goreng cili kering,bawang putih dan cili padi dengan sedikit minyak
  • Kisar kesemuanya dengan sedikit air dan bahan-bahan lain.
  • Masak kesemua bahan hingga pekat
  • Perasakan ikut citarasa masing-masing.
  • Siap di hidang bersama tauhu bergedil.

Jumaat, 5 Julai 2019

PIZZA ROTI

Assalam buat semua..
Hari ini saya kongsikan satu resepi olahan semula daripada roti
Kalau ada roti yang hampir due date tu bolehlah di olah buat pizza simple macam ni..
Tentu sekejap sahaja dah habis.
tambahan pula makan makan panas-panas bila saja keluar dari oven..rangup dan sedap pula
Let's try baking.

PIZZA ROTI
Roti sandwich

1/2 ayam/daging cincang/daging burger
1 biji bawang Holland
1 biji tomato-buang biji-dadu kecil
capsicum merah,hijau dan kuning-dadu kecil
cendawan butang-potong nipis
serbuk oregano
mozarella cheese/mayonis/cheddar parut
sos cili/sos pizza

Cara membuatnya

  • Susun kepingan roti di atas dulang pembakar rapat-rapat.
  • Sapukan sos cili/sos pizza. Ketepikan.
  • Potong dadu bawang Holland dan tumis dengan sedikit minyak hingga naik baunya.
  • Masukkan ayam/daging cincang dan masak hingga berubah warna.
  • Masukkan cendawan butang yang di potong nipis dan masak sebentar lagi.
  • Taburkan inti ayam/daging rata-rata di atas kepingan roti tadi diikuti dengan tomato dan capsicum yang di potong dadu kecil.
  • Taburkan mozarella cheese ataupun paipkan saja mayonis dan sos cili di atasnya.
  • Di dalam gambar di atas,saya taburkan Cheddar parut.
  • Akhir sekali taburkan sedikit Oregano.
  • Bakar di dalam oven hingga keju cair.
  • Bila masak,potong ketika masih panas.