style="text-align: center"

Khamis, 31 Disember 2015

ENDING HOLIDAY IN 2015..

 As-Salam buat semua..
Entri penutup hari terakhir 2015...cuti-cuti Malaysia
Semoga tahun depan saya masih ada kesempatan lagi untuk menulis catatan di sini..
kadang sibuk,kadang tu tak ada mood
macam tu lah juga time nak tulis blog.time rajin,macam minggu terakhir ni.
hari-hari saya update blog.
sebenarnya menyahut cabaran diri sendiri yang sentiasa saja tak berkesempatan.

entri penutup ini..banyak kenangan bersama keluarga..
dapat peluang bercuti bersama,walaupun sehari.
dah lebih bermakna dari segalanya..
kali terakhir datang ke sini..13 tahun lepas.
Azim nak masuk Aquaria lagi
hampir 3 tahun juga tak datang sini

Selasa, 29 Disember 2015

HAWAIIAN CHICKEN PIZZA

As-Salam buat semua..
Buat pizza saiz besar gedabak empat segi ni..
Maka,makanlah Azim dan Amzar dengan  puashatinya sebab selalu saja tak cukup kalau makan yang di beli.
Dah gi beli saiz kecil memang lah tak cukup,
tambahan pula kalau saya yang makan sama!
Letak keju Mozarella bertimbun banyak.,sampai tak nampak rupa toppingnya.
Tapi saya skip bab capsicum tu.Azim tak makan.
puashati kan!
Langkah demi langkah pizza base boleh rujuk kat aziejaya.blogspot 
Thanks.
Let's try baking

HAWAIIAN CHICKEN PIZZA

Pizza base
1 1/2 cawan air suam
2 sudu kecil yis Mauripan
secubit  gula
4 cawan tepung gandum
1/4 sudukecil garam
1/4 cawan olive oil
sedikit olive oil-lumur

Cara membuatnya
  • Campurkan gula ke dalam air suam dan masukkan yis.
  • Kacau rata dan biarkan selama 5 minit tanpa di kacau lagi.
  • Ayak tepung k dalam mangkuk.Masukkan garam.Buatkan lubang di tengah-tengah tepung.
  • Masukkan olive oil ke dalamnya,diikuti dengan air bercampur yis tadi.
  • Ambil pisau di lalukan seolah-olah memotong kek dari tepi ke tepi sehingga menjadi sebati.
  • Dengan menggunakan kedua-dua tangan,uli dan gulung doh sehingga tidak melekat di tangan.
  • Taburkan tepung gandum atas papan pencanai.
  • Uli doh sehingga rata dengan meletakkan tangan di kedua-dua tepi doh,di lipat ke tengah dan di tolak ke depan dengan kedua -dua tangan.
  • Sapukan olive oil di mangkuk dan letakkan doh yang telah siap di uli ke dalamnya.
  • Sapu lagi olive oil di permukaan atas doh.
  • Akhir sekali tutup dengan plastik wrap dan biarkan selama 30 minit.
  • Keluarkan doh yang dah naik berganda dan tumbuk,kalau nak buat 2 biji,bahagikan kepada dua bahagian.
  • Sapukan dulang dengan mentega dan leperkan doh pizza.
  • Cucukkan dengan garfu untuk lubang udara.
  • Sapukan dengan sos pizza dan bolehlah di letak topping kesukaan.
  • Letakkan potongan nenas dan taburkan keju mozarella.
Topping
isi ayam cincang
bawang besar-dadu
bawang putih-cincang
mix herbs
nenas kiub-potong kecil
sedikit garam
serbuk lada sulah
minyak canola
keju mozarella

Panaskan sedikit minyak canola dan tumiskan bawang besar dan bawang putih.
Masukkan ayam cincang dan mix herbs serta lada sulah.Gaul rata.
Biarkan ayam cukup masak dan perasaakn dengan sedikt garam.
Bolehlah di angkat.

Isnin, 28 Disember 2015

MINI APAM BALIK

As-Salam buat semua..
Apam balik kesukaan Azim..kena lah belajar buat.
Buat saiz mini begini senang nak makan.
Cuti sekolah pun dah sampai ke penghujung..
Kuranglah sikit nanti acara makan-makan kecuali hujung minggu.
Cuti sekolah sebulan lebih,
..sampai uniform sekolah tahun lepas sudah tak muat..
Let's try buat..

MINI APAM BALIK
Sumber:Alyasheed's Kitchen.thanks

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 biji telur

Bahan tabur
jagung krim
kacang tanah-tumbuk halus
gula pasir

Cara membuatnya
  • Blend gula dan telur sampai kembang.
  • Masukkan air dan blend lagi.
  • Masukkan tepung,baking powder dan soda bikarbonat.Blend sebati.
  • Panaskan kuali non-stick.Sapukan sedikit minyak /mentega pada kuali.
  • Ambil sesenduk adunan tadi.Layangkan dalam kuali.
  • Tabur kacang,gula dan jagung krim.
  • Masak hingga perang. 

Ahad, 27 Disember 2015

IKAN SIAKAP MASAK LAPRIK

As-Salam buat semua..
Sebelum ni tak pernah dengar..apalagi pernah merasa ikan dimasak cara ini.
Semasa annual dinner hari tu..
Salah satu hidangan adalah Ikan Siakap masak sos Thai
Best sangat dan lain dari resepi yang biasa kita buat.
Saya dah berkenan dengan rasanya.
Saya google dan dapatkan resepinya dan buat ikut citarasa sendiri
Betul la memang best..harus di cuba
Resepi dari yatiememories.blogspot
thanks.
Let's try masak.

IKAN SIAKAP MASAK LAPRIK

Bahan-bahan
1 ekor Ikan Siakap
sedikit serbuk kunyit
2 sudu besar cili kisar
10 tangkai cili padi-potong kecil
5 ulas bawang putih-cincang halus
5 sudu besar sos Thai
1 biji bawang besar-potong dadu
1 tangkai daun ketumbar
garam dan gula secukup rasa
1 cawan air
daun salad,tomato dan cili besar-hiasan
minyak masak secukupnya.

Cara memasaknya
  • Lumur ikan dengan garam dan kunyit.Goreng hingga garing,angkat dan letakkan dalam pinggan.Ketepikan.
  • Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali dan tumiskan bawang putih dan cili kisar hingga masak.
  • Masukkan cili padi dan air.Kacau sebati.
  • Kemudian masukkan sos thai ,bawang besar dan daun ketumbar.
  • Perasakan dengan garam dan gula dan biarkan mendidih sebentar.
  • Angkat dan curahkan ke atas ikan tadi.
  • Hiaskan dengan bahan hiasan.

Sabtu, 26 Disember 2015

PUDING ROTI PANDAN

As-Salam buat semua..
Resepi asal puding roti ini di kukus tapi saya membakarnya supaya nampak lebih garing.
Roti putih pula di tukar kepada roti pandan untuk nampak hijau..
Baru lah padan dengan namanya kan..
saja..suka-suka.
Resepi asal seperti di bawah dari Norsiah Hj. mahmud.thanks
Let's try baking.

PUDING ROTI PANDAN

Bahan-bahan
12 keping roti putih
15 helai daun pandan
200 ml santan kotak
2 1/2 cawan air
2 biji telur
3/4 cawan gula pasir
1/2 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna hijau
sedikit garam

Hiasan
kismis,ceri merah dan hijau 

Cara membuatnya
  • Panaskan periuk kukusan hingga mendidih.
  • Sapu loyang bulat 8" dengan sedikit minyak.Ketepikan .
  • Bersihkan daun pandan,kerat kecil-kecil dan kisar dengan air.Tapis untuk dapatkan jus pandan.
  • Dalam mangkuk besar,masukkan kesemua bahan kecuali roti.Kacau sebati.
  • Kemudian blend pula untuk menghancurkan gula.Tapiskan.
  • Rendam bebebapa keping roti dalam adunan dan ambil sekeping-sekeping dan susun ke dalam loyang.
  • Buat sehingga habis.Tuang adunan selebihnya ke atas roti.
  • Taburkan bahan hiasan.
  • Kukus roti tadi selama 15-20 minit dengan api besar.Balut penutup kukusan dengan tuala supaya air tidak menitis k atas puding.
  • Sejukkan ke dalam peti ais dan biar betul-betul sejuk sebelum di potong.
*saya membakarnya di dalam oven dengan suhu 170'c sehingga permukaan kelihatan perang sedikit.

Jumaat, 25 Disember 2015

LAMAN SENI 7,STREET ART PART I

As-Salam buat semua..
Saya 'melawat kawasan' lagi,tapi kali ini kat Laman seni 7,street art Seksen 7 Syah Alam pula. 
Puas la ambik gambar,model pun bermurah hati nak expose kali ini.
Banyak ambil gambar,kalau boleh nak masukkan kesemuanya sebab tu lah ada part 1.
Kenangan....kalau tak simpan tak jadi ingatan pula untuk di lihat suatu masa nanti.
   
Lokasi
Lorong Belakang kawasan komersial Jalan Plumbum Q 7/Q, Seksyen 7, Shah Alam.
  

SEKIRANYA KU TAHU..

Penghujung Disember 2015..

Sabtu, 19 Disember 2015

CHURROS


As-Salam buat semua..
Dah try sekali dulu buat Churros tapi tak berapa menjadi..
Ingatkan ia jenis yang berminyak jadi saya tawar hati untuk membuatnya.
Bila si comel tanya tak try buat churros ke,saya jawab tak minat.
Once upon a time jumpa resepi Churros ni ,terus terbuka hati nak buat sekali lagi.
Betul la si comel kata,Churros memang sedap dan ia tidak berminyak pun!
Tak sampai 30 minit selepas di hidang,sudah licin di makan oleh Azim dan Amzar.
Suka la tu sebab cicah coklat.
Untuk si comel..tengok gambar je la !
Resepi dari tarabozu2.blogspot
thanks..

CHURROS

Bahan-bahan
1 cawan air
1 sudu makan gula
1 1/4 cawan tepung gandum
1 biji telur saiz L
1/2 sudu kecil garam
1 sudu makan mentega

Cara membuatnya
  • Didihkan air,garam,mentega dan gula
  • Kecilkan api dan masukkan tepung gandum.
  • Kacau cepat-cepat agar tepung tidak berketul.
  • Angkat dari dapur,masukkan telur dan kacau hingga sebati.
  • Panaskan minyak dan masukkan adunan ke dalam piping bag(guna nozzle bentuk bintang).
  • Picit dan potong bentuk panjang(ikut suka saiznya).
  • Goreng hingga keemasan.
  • Angkat dan toskan.
  • Tabur gula dan serbuk cinnamon
  • Cicah hot coklat.

Jumaat, 18 Disember 2015

ROTI PISANG

As-Salam buat semua..
Dah hampir sepuluh hari tak menulis di sini..
Banyak sangat menulis di 'tempat' lain,tak sempat nak masuk ke sini.
Tak buat roti pun dah lama,tak main uli-uli roti,asyik letih dan terus jadi malas pula.
Tapi petang semalam terajin buat roti..
Saya buat roti bantal kemudian potong nipis.
Hujan-hujan ni cicah dengan air kopi sedap juga!
Resepi dan cara membuatnya yang sebenar ada di  dapurkakyah.blogspot  .thanks
Let's try baking..

Bahan-bahan
500 gm tepung gandum
2 sudu besar susu tepung
4 sudu besar gula
3 sudu besar shortening
2 suud besar water roux
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bread improver
1 paket yis mauripan(11 gm)
1 biji telur(pukul dengan garfu)

2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
air

Cara membuat water roux
50 gm tepung gandum
250 ml air
Masak di atas api perlahan hingga pekat.Sejukkan 

Bahan glis
kuning telur- pukul dgn.garfu 

Cara membuatnya
  • Masukkan telur dalam mangkuk,masukkan susu pekat dan air.Biar sukatan menjadi lebih kurang 250 ml.
  • Masukkan yis dan biarkan hingga sehingga berbuih(kalau yis lama ia tidak berbuih).
  • Dalam bekas lain,masukan tepung,baking powder,bread improver,gula,shortening dan susu tepung.Biar bercampur.
  • Buatkan lubang di tengah.Masukkan cecair tadi dan esen vanila,adun biar menjadi ketulan yang kasar teksturnya.
  • Masukkan ke dalam beg plastik dan lenyekkan selama 5 minit.
  • Keluarkan dan uli semula supaya menjadi doh yang bulat
  • Panaskan oven sekejap,tutup suis.
  • Masukkan adunan ke dalam bekas,tutup dan perap di dalam oven  dengan pintu oven di tutup sehingga mengembang dua kali ganda.
  • Kalau perap di luar dengan suhu bilik,ia mengambil masa di antara45 minit hingga 1 jam.
  • Apabila adunan telah kembang, tumbuk adunan tersebut untuk mengeluarkan angin.
  • Bulatkan adunan dan gelekkan menjadi empat segi lebar.
  • Sapukan adunan pisang ke atasnya dan gulung dengan cermat.
  • Masukkan kedalam petitin dan biarkan ia mengembang sekali lagi.
  • Sapukan denagn glis telur,taburkan kepingan badam dan gula kasar.
  • Bakar dengan suhu 160'c selama 20 minit atau bergantung kepada oven masing-masing.
Inti pisang
4 biji pisang-lecek hancur
20 gm mentega
3 sudu besar gula perang
30 gm walnut-cincang
1 sudu kecil esen vanila
 **Campurkan kesemuanya.

Rabu, 9 Disember 2015

APAM PISANG BAKAR

As-Salam buat semua..
Pening kepala la,terbaca buku hampir 2 jam..terbaca la sangat,bukan suka ke?.
Best la kalau hari cuti dapat baca buku(sedang menghabiskan cuti hujung tahun).Kat luar jendela hujan turun mencurah..
Sekarang ni jadual membaca saya turut berubah kerana masa bertugas berubah.
Tapi dah gila membaca,curi time juga selit-selit di antara waktu.
Nak hilangkan mata berpinar,masuk dapur maya pula..membaca dan menulis lagi.Plan sebenarnya nak kemas almari buku.
Resepi Apam pisang bakar dari Majalan Saji September 2014.
Sedap di buat sarapan pagi.Kuih lama yang masih melekat di hati..
Let's try masak.

APAM PISANG BAKAR

Bahan A
200 gm pisang emas
1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 sudu kecil soda bikarbonat
sedikit esen pisang
2 sudu besar gula pasir
1/2 cawan santan
1/4 cawan air
scubit garam
kelapa parut putih-gaul sedikit garam

Bahan B 
1 sudu kecil mauripan
1/2 sudu kecil gula halus
1/4 cawan air suam

Cara membuatnya 
  • Satukan bahan B dan ketepikan.
  • Pisang di lecek hingga hancur bersama gula pasir dan secubit garam.
  • Ayakkan tepung gandum bersama soda bikarbonat.
  • Di dalam bekas bertutup masukkan air,santan ,tepung gandum yang di ayak tadi.
  • Gaul rata dan masukkan pisang lecek.
  • Kacau lagi hingga sebati.
  • Tuang bahan B,tambah esen pisang dan kacau lagi.
  • Tutup bekas dengan penutupnya.Biarkan selama lebih kurang 45 minit atau hingga kembang.
  • Panaskan kuali  dan lengserkan sedikit minyak masak.
  • Tuang satu senduk kecil bancuhan apam.
  • Tutup dengan tudung periuk.
  • Biarkan hingga permukaan apam berlubang-lubang dan kering.
  • Terbalikkan perlahan-lahan dan masak hingga perang.
  • Angkat dan ulang hingga adunan habis.
  • Hidangkan bersama kelapa parut putih

Selasa, 8 Disember 2015

AISKRIM MALAYSIA

As-Salam buat semua.
Aiskrim malaysia perisa Asam boi.Ia boleh di buat bermacam perisa.Antaranya  seperti sirap bandung,bubur kacang dan jagung.Terpulang pada citarasa masing-masing.Anak-anak saya jarang jumpa aiskrim seperti ini.Asyik makan aiskrim abad ke-21 saja.Azim sampai ke sudah,tak suka makan!.
Mari kita buat aiskrim trend abad ke-20 pula.Masa sekolah dulu-dulu,aiskrim ini yang paling popular,di jual dengan harga 10 sen sebatang..nostalgia.Time dahaga best je dapat sedut aiskrim asam boi ini.
Let's try buat..

AISKRIM MALAYSIA 

Bahan-bahan
asam boi merah 
asam boi putih
air secukupnya
gula pasir
plastik aiskrim

Cara membuatnya
  • Panaskan air bersama gula pasir hingga mendidih.
  • Setelah mendidih,padamkan api dan sejukkan.
  • Masukkan ke dalam plastik aiskrim dan letakkan asam boi 1-2 biji.
  • Simpulkan plastik aiskrim kemas-kemas.
  • Bekukan di bahagian sejuk-beku.
 First time jumpa Aiskrim malaysia perisa jeruk mangga kat tempat kenduri.

Khamis, 3 Disember 2015

UDANG SOS THAI

As-Salam buat semua..
Disember datang lagi,dah sampai ke penghujung tahun..
Banyak kenangan mengusik jiwa tersimpan dalam diari hati..
Kenangan masak-masak tersimpan dalam dapur maya ini..
Kenangan hari ini akan di tinggalkan esok..
terlalu banyak dan so sweet!.
Let's try masak udang pula,tak mahu ia buat bentuk U,saya cucuk bagi lurus guna lidi sate.
Udang saiz besar,masak cuma 4 ekor untuk Abang Amzar,peminat udang.

UDANG SOS THAI

Bahan-bahan
4 ekor udang saiz besar
serbuk lada hitam
serbuk lada sulah
 
1 sudu besar cili kisar
1 tangkai cili merah besar-hiris halus
3 ulas bawang putih-cincang
1 biji bawang besar -potong dadu
1biji tomato-buang biji dan potong dadu
1 tangkai daun ketumbar-cincang
5 sudu besar sos thai(sos Mae phranom)
1/2 cawan air
minyak canola

Cara membuatnya
  • Gaulkan udang dengan serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah.
  • Cucuk udang dengan lidi sate untuk meluruskannya.
  • Goreng udang sederhana masak.Ketepikan.
  • Masukkan 2 sudu besar minyak canola dan tumis bawang besar dan bawang putih.
  • Masukkan cili kisar dan tumis sampai cili masak.
  • Masukkan sos thai dan air serta gaul rata.
  • Akhir sekali masukkan cili merah dan daun ketumbar.
  • Curahkan kuah sos di atas udang dan sedia untuk di hidangkan.

Ahad, 29 November 2015

MUFFIN PISANG COKLAT CIP

As-Salam buat semua...
Semasa catatan ini di tulis,hujan sedang turun di Kota Bharu,dah hampir seminggu..
Hari-hari hujan turun..
Perasaan pun jadi sayu dan rindu...rindu nak tidur puas-puas!
Time masak kena masuk dapur juga..
Hujan-hujan ni makan muffin panas-panas best juga..
2-3 biji makan bersama secawan nescafe panas ,sambil duduk di beranda tengok hujan turun.
Let's try baking.
Resepi dari Hanieliza's cooking.Thanks

Bahan-bahan
140 gm mentega atau marjerin
1 cawan gula perang
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 cawan pisang-yg telah di lenyek.
2 sudu besar sebuk koko
1/2 cawan coklat cip
sedikit badam cincang-utk.hiasan

Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 180'c.
  • Sediakan cawan kertas dan susunkan dalam loyang muffin.Ketepikan.
  • Ayak tepung gandum bersama baking powder.
  • Gaulkan mentega dan gula hingga sebati.
  • Masukkan telur satu persatu dan esen vanila.Kacau sebati.
  • Masukkan tepung yang telah di ayak.
  • Masukkan pisang dan serbuk koko.Kacau rata.
  • Masukkan coklat cip dan kacau lagi.
  • Masukkan adunan ke dalam cawan muffin.
  • Taburkan coklat cip dan sedikit badam cincang di atasnya(saya guna gajus cincang).
  • Bakar dalam oven selama 25 minit atau sehingga masak.
  • Sejukkan di atas redai dan sedia untuk di hidangkan.

Sabtu, 28 November 2015

MEATBALL CHEEZY CARBONARA


As-Salam buat semua..
Hari ini masak menu untuk Azim lagi ...suka sangat makan meatball..
Buat yang versi Pizza hut pula,letak cheese banyak-banyak..
Kalau order kat Pizza hut tu dia sorang je yang makan..
Mama dia tertoleh-toleh,terliur sama.
Let's try baking
Resepi dari perkongsian di FB.

MEATBALL CHEEZY CARBONARA

Bahan-bahan
Bebola daging/ayam
1 tin sos carbonara mushroom
1/2 cawan susu segar
1 biji bawang Holland-potong dadu
1 biji capsicum hijau/merah-potong dadu
sedikit lada hitam-tumbuk kasar
Mozarella cheese/cheese slice

Cara membuatnya
  • Goreng bebola guna sedikit olive oil/minyak sayur.
  • Bila bebola sudah masak,masukkan bawang dan capsicum.
  • Dalam periuk lain masukkan sos carbonara mushroom dan masak hingga mendidih.
  • Masukkan 1/2 cawan susu segar dan serbuk lada hitam.Tutup api.
  • Masukkan bebola ke dalam bekas aluminium dan tuangkan sos carbonara di atasnya.
  • Akhir sekali bakar selama 10-15 minit dengan suhu 170'c hingga cheese cair(saya suka cheese yang hangus sedikit).
  • Sedia untuk di hidangkan.
 

Ahad, 22 November 2015

PINDANG PISANG

As-Salam buat semua...
Biasanya saya buat Pindang Tapai..
Tapi kali ini saya tukar guna pisang pula,boleh lah buat dessert selepas makan nasi..
Makan manis-manis lagi!...hari-hari makan manis.
Let's try masak..

PINDANG PISANG

Bahan-bahan
5 biji pisang-belah dua
1 kotak kecil santan
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
gula perang secukup manis
sedikit garam
2 helai daun pandan

Cara membuatnya
  • Campurkan santan,telur,gula perang,garam dan esen vanila di dalam mangkuk dan kacau sebati.
  • Siatkan daun pandan dan susun di dasar non stick pan.
  • Susun pisang dan curahkan adunan santan di atasnya.
  • Masak dengan api perlahan hingga pekat.Matikan api dan sejukkan.
  • Letakkan di dalam peti sejuk.Ia sedap di makan sejuk.

Jumaat, 20 November 2015

AISKRIM

As-Salam buat semua..
Lama dah tak buat aiskrim....
Hari ini,Jumaat- terajin banyak...buat Tiramisu(my bodyguard),Ketupat sotong(abg.Amzar) dan aiskrim ini(Azim punya). 
Semuanya manis belaka.
Tapi buat aiskrim simple sahaja...
Resepi ini belum pernah di cuba lagi..
Alhamdulillah, boleh Azim makan dalam cuti sekolah ni,letak atas roti.
Sukatan di bawah terlalu manis,jadi macam biasa saja adjust sendiri.
Just fine for me!..
Resepi:Sheila Rusly.Thanks

AISKRIM
1 tin susu pekat/ikut manis sendiri
2 tin air (sukat pakai tin susu)
1 sudu besar ovalette 
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
pewarna dan perisa/optional

Cara membuatnya
  • Susu pekat dengan air di satukan dalam periuk,letak tepung jagung dan kacau sebati.
  • Masak atas api tak perlu lama sangat dan sejukkan.
  • Masukkan ovalette dan esen vanila,guna mixer putar hingga gebu dan kembang.
  • Selepas itu boleh di masukkan perisa dan pewarna yang di sukai,bekukan.

Khamis, 19 November 2015

KOKO CRUNCH BERSALUT COKLAT

As-Salam buat semua..
Buat kudapan untuk anak-anak pada hujung minggu ini dan cuti sekolah yang bermula esok.Biasanya kalau dalam musim cuti yang lepas-lepas mereka berdua akan sentiasa makan.Dah tak ada kerja lain asyik ulang-ulang masuk dapur saja.Biasanya kalau ada masa terluang saya akan sediakan pelbagai kudapan untuk jangka masa beberapa hari...dan kalau mood rajin!.Resepinya simple sahaja.Let's try buat.

KOKO CRUNCH BERSALUT COKLAT

Bahan-bahan
200 gm bijirin koko crunch
coklat masakan 
almond nibs-di bakar sebentar- utk taburan
cawan kertas

Cara membuatnya
  • Cairkan coklat secara double boiler.
  • Masukkan koko crunch ke dalam mangkuk dan curahkan coklat cair ke dalamnya.Gaul rata .
  • Isikan ke dalam cawan kertas dan taburkan almond nibs.
  • Bila coklat sudah mengeras bolehlah di simpan dalam bekas.

PHOTO OF THE WEEK

I have already waited for few years...
So another few years will be fine!.

Isnin, 16 November 2015

JELLY KELAPA

As-Salam buat semua..
Saya tak berapa makan jelly kelapa yang sedia di jual kerana ia amat manis buat saya.Jadi dah terajin buat sendiri,saya telah mengurangkan sedikit rasa manis itu.Yang penting isi kelapa muda kena letak banyak-banyak sebab buah kelapa muda ada di belakang rumah dan buat banyak-banyak simpan dalam peti ais ready to makan...best,sejuk tekak .

JELLY KELAPA

Bahan-bahan
1 paket agar-agar serbuk(10 gm)
2.6 liter air kelapa
isi kelapa muda secukupnya
11 sudu besar gula-ikut sukatan sendiri
3 helai daun pandan

Cara membuatnya
  • Masukkan air kelapa muda,serbuk agar-agar,gula dan daun pandan ke dalam periuk.
  • Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda.Padamkan api.
  • Biarkan sejuk sedikit dan bolehlah di masukkan ke dalam bekas yang di sukai.
  • Sejukkan di dalam peti ais.
*sekiranya air kelapa muda tidak mencukupi,bolehlah di tambah dengan air biasa untuk mencukupkan sukatan 2.6 liter.

Sabtu, 14 November 2015

IKAN KERISI MASAK TEMPOYAK

 As-Salam buat semua..
Masak Ikan kerisi masak tempoyak versi di rumah saya untuk hidangan tengahari.Biasanya ikan kerisi di goreng kunyit sahaja tapi kali ini rasa nak makan yang berkuah pula.Penggunaan daun pucuk  kandis dalam resepi ini memberikan rasa kelainan pada kuahnya
Let's try masak.

IKAN KERISI MASAK TEMPOYAK
 
Bahan-bahan
4 ekor ikan kerisi
2 keping asam gelugur
daun kesum
2 batang bunga kantan
beberapa helai pucuk asam kandis
garam secukup rasa
1 sudu besar serbuk cukup rasa maggi
air secukupnya
 

Bahan kisar
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
2 biji bawang bombay
1 ulas bawang putih
2 sudu besar tempoyak
5 biji cili kering

Cara membuatnya 
  • Masukkan air ke dalam periuk dan masukkan bahan-bahan kisar.
  • Masukkan asam keping
  • Biarkan hingga mendidih dan kacau sekali-sekala.
  • Apabila kuah mendidih masukkan ikan kerisi.Tunggu sebentar.
  • Apabila kuah mendidih sekali lagi,masukkan daun kesum dan pucuk asam kandis.
  • Kemudian tambahkan serbuk cukup rasa dan garam jika perlu.
  • Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat

Khamis, 12 November 2015

PUDING STRAWBERRY YOGURT

As-Salam buat semua...
Time tak ada stok strawberi macam-macam nak buat resepi yang menggunakan buah ini.Time ada strawberi saya pula yang tak ada masa.Hinggakan sampai dua minggu buah strawberi ini tersimpan dalam peti ais.Dah hampir masak betul kesemuanya barulah ada masa nak memprosesnya.Puding ini tidak perlu di masak,just bekukan saja.Time makan kena cedok sebab ia lembut macam aiskrim.Let's try buat..

PUDING STRAWBERRY YOGURT

Bahan-bahan
300 gm strawberi segar
5 biji strawberi cincang
500 ml susu segar
3 sudu makan yogurt
1 sudu makan serbuk gelatine
100 ml air panas

saya tambah
susu pekat manis
pewarna pink

Cara membuatnya
  • Kisar buah strawberi,yogurt,susu segar dan susu pekat manis serta pewarna pink hingga bergaul sebati.
  • Larutkan serbuk gelatine dengan air panas .
  • Campurkan gelatine cair kemudian kisar lagi hingga adunan puding bergaul rata.
  • Tambahkan strawberi cincang ke dalam puding kemudian tuangkan ke dalam bekas sesuai.
  • Simpan di dalam peti ais dan hidangkan sejuk.

Ahad, 8 November 2015

KEK BATIK

As-Salam buat semua..
Kek batik antara kek popular di rumah saya,rasanya sebab ia bercoklat!.Ketiga-tiga A suka makan kek ini.Ada beberapa resepi Kek batik yang telah saya cuba.Walaupun menggunakan bahan yang sama tetapi dengan sukatan yang berbeza.Kali ini saya menggunakan resepi  yang menjadikan kek batik agak padat dan rangup sedikit.

KEK BATIK

Bahan-bahan
2 cawan milo
2 sudu besar serbuk koko-optional
1/2 tin susu pekat manis atau ikut tahap kemanisan sendiri
250 gm mentega
1 paket biskut marie plain
1 sudu kecil esen vanila-optional

Cara membuatnya
  • Cairkan mentega di dalam periuk.
  • Masukkan susu pekat dan gaul sebati di atas api sederhana.
  • Masukkan milo dan serbuk koko ke dalam periuk,gaul hingga sebati.Pastikan tiada milo yang berketul-ketul.
  • Masukkan esen vanila dan gaul sebati.Padamkam api.
  • Masukkan biskut yang telah di patahkan ke dalam periuk dan gaul rata.
  • Masukkan dalam bekas/loyang yang telah di alas dengan plastik(utk.memudahkan proses nak mengeluarkan dari bekas nanti).
  • Boleh juga di tekan terus ke dalam bekas kaca. 
  • Padatkan adunan kek batik ke dalam bekas dengan cara menekan.
  • Simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam. 


Nota
-jika inginkan kek batik yang rangup,lebih baik jangan campur biskut marie ke dalam campuran milo yang dah masak.
-ikut kaedah susun biskut lapis coklat.
-kalau suka kek batik yang lembut,semasa sediakan campuran coklat ,patahkan biskut dulu bagi lemau sikit,baru di tekan ke dalam bekas.

Sabtu, 7 November 2015

KETAM MASAK CILI

As-Salam buat semua..
Setiap kali masak ketam,hanya dua ekor sahaja yang saya masak kerana hanya Abang Amzar seorang sahaja peminatnya di rumah ini.Kalau buat banyak-banyak pun tak ada siapa yang akan menghabiskannya.Resepinya dari azlitamasammanis Thanks.Let's try masak

KETAM MASAK CILI

Bahan-bahan
 4 ekor ketam - cuci bersih,buang bahagian yang tidak perlu dan toskan
1 batang serai di titik
3 sudu besar sos cili
garam dan gula secukup rasa
1 pokok daun ketumbar- dihiris

Bahan kisar
15 tangkai cili kering - rendam dan kisar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit belacan - jika suka



Cara membuatnya
  • Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan kisar hingga harum dan pecah minyak.
  • Tambahkan air jika terlalu kering.
  • Masukkan serai dan sos cili.
  • Masak hingga kuah pekat.
  • Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  • Masukkan ketam dan biarkan ketam masak dan empuk.
  • Taburkan hirisan daun ketumbar.
  • Tutup api dan hidangkan.

ANNUAL DINNER 2015




As-Salam buat semua..
Annual Dinner untuk kita-kita saja ni berlangsung dua hari lepas -4 november 2015 bertempat di Grand Ballroom Hotel Grand Riverview,Kota Bharu.
Dinner kerana terpaksa aku turutkan ini berlangsung dengan meriah sekali.Bagi saya,tang meriahnya time makan saja lah..sampai semua ruang dah full.
Penari tetap HUSM..pandai pulak dia orang menari,ingatkan pandai jaga pesakit jer..saya?pandai makan ..
Antara hidangan Chinese food malam tu adalah-Grand Riverview hot and cold combination sebagai appetisernya,terdiri dari finger crab,Ayam pandan,Sushi.Deep fried boneless chicken with Thai sauce,deep fried Seabass with mango Thai style,Stir fried Treasure vegetables with cashewnut,fried rice,Seafood Shark's fin soup,Baked Prawn with oatmeal dan di akhiri dengan pemanis mulut chilled lychee and longan in syrup.Semuanya best..
                            
Tema untuk Annual dinner 2015 ini adalah merah dan putih-dari kiri Najahie Aman,Wan Roshafiza dan Syamimi Sobri.semuanya merah dari minuman dan alas meja sampai ke baju hingga ke kasut dan hand bag segala bagai!.
Dengan penari pun di ajak bergambar,kawan kita orang juga.Sampai jumpa lagi tahun depan.