style="text-align: center"

Isnin, 29 April 2019

CRAB MAYO BUN CHEESE

 Assalam buat semua..
Resepi ini dari rakan setugas saya,Belinda Josephine .
Thanks Bell!.
Mudah,ringkas dan sedap pula.
Anak-anak suka makan,nanti kena repeat buat lagi.
Let's try buat

CRAB MAYO BUN CHEESE

Bahan-bahan
Burger bun/bun biasa
keju Mozarella
Filamen ketam
daun ketumbar
susu pekat manis
mayonis
serbuk lada sulah
serbuk lada hitam

Cara membuatnya

  • Potong roti di bahagian atasnya.Ketepikan.
  • Cincang halus filamen ketam,gaulkan dengan mayonis, serbuk lada sulah,serbuk lada hitam,sedikit susu pekat manis.
  • Letakkan di atas bun tadi.
  • Taburkan keju Mozarella dan daun ketumbar.Taburkan sedikit lagi serbuk lada hitam.
  • Bakar sebentar sampai keju cair dengan suhu 150'c.


STREET ART @Pengkalan Kubor.

 Assalam buat semua..
This is the Street Art at kawasan membeli belah bebas cukai,Pengkalan Kubor,Tumpat,Kelantan.
Sebuah bandar kecil yang hampir dengan sempadan Malaysia-Thailand.
Syurga membeli-belah untuk pelancong-pelancong dan juga penduduk tempatan.
Tapi kena tengok juga harganya,ada juga setengah-setengah barang tu di Kota Bharu lebih jauh murahnya.
Jadi kena pandai-pandai menawar harga.
So ini lah kenangan...
Orang lain pergi ke sana untuk membeli-belah.
Saya pula semata-mata pergi hanya untuk ambil gambar Street Art ini.
Simpan sahaja di sini...
Buat tatapan nanti.

Sabtu, 27 April 2019

PUDING ROTI KARAMEL

Assalam buat semua..
Ni salah satu dari resepi cara nak melupuskan roti yang dah hampir nak due date.
Jadikan ia dessert dan di makan sejuk-sejuk..emmm memang sedap!.
Bulan puasa dah dekat,bolehlah di buat untuk berbuka nanti.
Ok..let's try buat.

PUDING ROTI KARAMEL
Bahan-bahan

4 keping roti
3 biji telur
1/2 cawan susu pekat/ikut kemanisan sendiri
2 cawan air suam
1 suud kecil esen vanila

3 sudu besar gula
1 sudu besar air

Cara membuatnya

  • Masukkan 3 sudu besar gula ke dalam kuali non stick dan masak sampai gula cair dan perang.
  • Kemudian masukkan 1 sudu besar air. Kacau sampai semuanya cair.
  • Tuangkan ke dalam loyang dan ketepikan.
Masukkan kesemua bahan lain ke dalam blender dan kisar sampai halus.
Setelah itu masukkan ke dalam loyang karamel tadi.
Kukus selama 40 minit atau sehingga masak.
Sejukkan dahulu sebelum di masukkan ke dalam peti sejuk.

FAMILY DAY GENG BONE206 2 ZAMRUD

 Assalam buat semua..
Nak simpan di sini semua memori ini..
Bila waktu berlalu pergi segalanya hanya tinggal kenangan abadi.
Masa tak akan kembali lagi..
Yang tinggal hanyalah diari abadi dalam sebuah catatan bernama kenangan.
 Family Day Wad 2 Zamrud di Pantai Permai,Bachok,Kelantan.Tema..Red on beaches.
Hargailah kenangan itu selagi kita mengingatinya...
Pasti tidak akan berulang lagi kenangan yang sama.

Rabu, 24 April 2019

CANAPE TUNA MAYONIS

Assalam buat semua..
Hari ini saya kongsikan resepi untuk menyediakan kudapan yang mudah ini
Menarik dan sedap di makan sebagai appetiser.
Selain dari roti putih,roti perang juga sesuai di gunakan.
Resepi inidi ambil dari Buku Masakan Idea hidangan parti oleh Chef Fazalina
Saya membeli buku ini kira-kira setahun yang lepas di Pameran buku Big Bad Wolf,Penang.
Banyak resepi yang ringkas dan sedap di dalamnya.

Canape adalah,
Ia berasal dari perkataan Perancis yang bermaksud couch atau sofa.
Makanan bersaiz kecil yang ringkas dan mudah di sediakan
Biasanya ia di makan dalam satu suapan sahaja.

CANAPE TUNA MAYONIS

Bahan-bahan
10 keping roti sandwich
1 1/2 tin tuna flake
sedikit lada sulah
1/2 cawan mayonis
1 biji tomato/tomato ceri
daun sup

Cara membuatnya

  • Terap roti dengan acuan bulat.Buat sehingga habis. Ketepikan.
  • Masukkan isi tuna ke dalam mangkuk dan leraikan isinya.
  • Masukkan mayonis dan lada sulah,gaul sebati.
  • Sapukan mayonis pada kesemua roti yang di terap tadi.
  • Letakakn sedikit tuna flakes,tomato dan daun sup  di atas roti.
  • Buat sampai habis dan hidangkan.

Isnin, 8 April 2019

DAGING GORENG THAI

Assalam buat semua...
Resepi daging goreng thai ni saya jumpa kat Fb
Rasanya amat sedap dan sesuai di makan besama nasi putih.
Membuatnyanya pun tidak lah rumit sangat
Lagi sedap jika di gunakan daging yang lembut dan ada sedikit lemak
Let's try buat

DAGING GORENG THAI
800 gm daging
5 sudu makan biji ketumbar-kisar/tumbuk
4 ulas bawang putih-tumbuk/hiris halus
1 sud makan lada hitam-kisar/tumbuk
2 sudu makan sos tiram
garam secukup rasa
mentega

*Gaul daging dengan semua bahan kecuali mentega dan bawang putih
perap selama 30 minit atau 2 jam.

serbuk cili thai
gula kabung/gula putih
2 sudu makan beras goreng-sangai dan kisar halus
2 sudu makan air limau nipis
3 sudu makan air asam jawa
kicap sotong/sos ikan

daun ketumbar siam-hiris

Cara membuatnya

  • Panaskan mentega hingga cair,tumiskan bawang putih.
  • Kemudian amsukkan daging perapan.Kacau sebati.
  • Masukkan serbuk cili Thai,beras goreng,air limau nipis,air asam jawa,gula kabung dan kicap sotong secukup rasa.
  • Bila air dah kering dan ia akan bersatu dengan rempah.
  • Angkat dan taburkan daun ketumbar siam.

Ahad, 7 April 2019

VIETNAMESE SPRING ROLL

Assalam buat semua..
Kembali ke ruangan ini yang setia menunggu saya hadir.
Saya yang kadang-kadang rindu untuk bertandang di sini...tapi tak sempat.
Tetapi saya tak pernah melupakannya ..
Seperti baru semalam kita bertemu..ehh.
Ok..siapa yang suka makan ni...saya suka tapi tak berapa rajin nak buat.
Susah juga nak cari rice paper ni pada mulanya.
Lastly saya jumpa kat AEON Mall,Kota Bharu.
Sedap jer cicah dengan sos cili Thai.
Ok..let's try buat.

VIATNAMESE SPRING ROLL

Bahan-bahan
rice paper
meehoon atau suhun
daun salad
filamen ketam
udang
karot
*boleh juga di tambah bahan-bahan lain yang di sukai

Bahan sos pencicah
sos cili thai

Cara membuatnya

  • Potong panjang karot dan celur karot,filamen ketam dan udang dan buang kulitnya.
  • Rendam suhun dalam air panas dan toskan.
  • Ambil sehelai daun salad dan balutkan suhun ke dalamnya.Buat sampai habis
  • Ambil sekeping rice paper,celup sekali lalu dalam air suam.
  • Susun salad,udang atau filamen ketam dan karot
  • Lipat kanan dan kiri dan gulung hingga kemas.
  • Pastikan tidak buat terlalu tebal untuk elak rice paper dari koyak.
  • Siap..boleh cicah dengan sos.
*Saya menggunakan sos cili Thai readymade

PHOTO OF THE WEEK