style="text-align: center"

Khamis, 22 Jun 2017

BISKUT ROS UNTAIAN CINTA

Assalam buat semua..
Ada beberapa jenis biskut yang saya buat di penghujung Ramadhan ini.
Mulanya hanya nak beli saja biskut raya sebab penat nak membuatnya.
Tapi akhirnya saya terbuat juga beberapa jenis..mood nak raya! 
Rasanya tak sempat untuk di poskan semua di sini sebelum raya. 
Dua hari menjelang raya adalah waktu yang amat sibuk bagi semua orang termasuk saya.
Jadi hari ini saya kongsikan satu resepi biskut yang saya jumpa di FB.Kali pertama membuatnya,bentuk tidak begitu perfect
Kredit untuk Norriha Norriha/Resepi baru hari ini.
Video cara membuatnya ada di fan page tersebut.
Let's try baking

BISKUT ROS UNTAIAN CINTA 

Bahan-bahan
250 gm butter
100 gm gula halus
200 gm tepung jagung
150 gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
pewarna pink dan kuning
1 sudu besar tepung beras    saya tambah

Cara membuatnya

  • Gaul rata butter,gula dan esen vanila.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga jadi doh.
  • Doh kena lembut supaya senang di tekan keluar guna acuan samperit.
  • Bahagikan doh kepada dua warna.
  • Ambil sedikit dua warna itu dan tekan keluar membentuk bunga.
  • Letakkan dalam paper cup kecil.
  • Buat sampai habis.
  • Bakar dalam oven dengan suhu 150'c selama 15- 20 minit bergantung pada oven masing-masing.
  • Sejukkan dahulu sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.

Selasa, 20 Jun 2017

AGAR -AGAR SANTAN PANDAN

Assalam buat semua..
Agar-agar santan yang saya buat untuk berbuka semalam..
Resepinya ringkas sahaja.
Buat awal-awal letak dalam peti sejuk baru lah makan sedap kan.
Let's try buat

AGAR -AGAR SANTAN PANDAN

Bahan-bahan
1 paket agar-agar Nona (8 gm)
350 ml santan
700 ml air
1 biji telur
gula -ikut manis sendiri
pewarna hijau
1 sudu teh esen pandan
sedikit garam

Cara membuatnya
  • Satukan semua bahan kecuali santan dan telur.
  • Masak di atas api sederhana sambil sentiasa di kacau hingga mendidih.
  • Campurkan santan dan telur dan kacau sebati.
  • Masukkan ke dalam adunan agar-agar dan kacau sentiasa.
  • Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat.
  • Basahkan acuan dan masukkan ke dalam acuan pilihan.
  • Sejukkan dahulu sebelum di simpan dalam peti sejuk

Ahad, 11 Jun 2017

KETUPAT SOTONG

 Assalam buat semua..
Pertama sekali nak pesan pada orang yang selalu curi pos saya ni..tolong hentikan kerana anda mengambil karya saya tanpa izin.
Nak ada blog masakan,
kena gi beli bahan 
kena masak dan rasa
kena ambil gambar,
kena tulis resepi
baru lah boleh publish
masa ?..beberapa jam mengadap komputer belum tentu siap.
susahkan..
senang saja anda auto copy paste ke dalam blog anda.

Hari ini saya kongsikan satu lagi resepi makanan rare di negeri lain tetapi popular di Kelantan iaitu Ketupat Sotong.Ia adalah sotong yang di sumbat dengan beras pulut dan di masak lama dengan santan dan rasanya agak manis.
Di Bazar Ramadhan,seekor Ketupat sotong kecil di jual dengan harga Rm 2-tak -cukup-nak-makan.Rasanya juga tidak memenuhi citarasa sendiri.Baik cuba buat sendiri baru puas makan.
KETUPAT SOTONG

Bahan-bahan
10 ekor sotong
2 cawan santan pekat
2 keping gula melaka 
gula pasir jika perlu
2 helai daun pandan
3/4 cawan beras pulut /secukupnya
garam
sedikit halia-racik halus
1 sudu teh halba
lidi

Cara membuatnya
  • Basuh beras pulut dan rendam dengan satu cawan santan sebentar.
  • Bersihkan sotong dan asingkan kepalanya.
  • Masukkan beras pulut ke dalam sotong separuh badan sahaja.
  • Jangan sumbat ketat untuk elak dari sotong pecah bila di rebus nanti.
  • Sematkan kepala sotong ke badannya dengan lidi.
  • Susun dalam periuk dan buat hingga habis.
  • Masukkan lebihan santan,daun pandan,setengan cawan air,halba,hirisan halia dan rebus dengan api kecil .
  • Bila pulut telah masak,tambah satu cawan santan lagi,gula melaka.gula pasir jika perlu dan garam secukup rasa.
  • Masak sehingga kuah kelihatan pekat sedikit.
  • Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat.
**Kuah nampak sedikit kehitaman kerana ada seekor sotong tak terbuang dakwatnya.Kuah sepatutnya berwarna perang tua sedikit.

Sabtu, 3 Jun 2017

AIR JAGUNG


Assalam buat semua.. 
Ramadhan ke-8..
Minuman untuk Iftar petang nanti,saya dah siap-siap buat air jagung. 
Letak dalam peti ais untuk di sejukkan.
Azim cakap..mama buat Air jagung awal-awal buat terliur saja.
Pejam mata dan jangan buka peti sejuk !
Let's try buat

AIR JAGUNG

Bahan-bahan
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
1 tin cream corn
1 botol kordial jagung
1 helai daun pandan
secubit garam
sedikit pewarna kuning
gula ikut manis.
air secukupnya.

Cara membuatnya
  • Masukkan kesemua bahan kecuali gula ke dalam periuk dan masak hingga mendidih dengan api sederhana sambil di kacau.
  • Masukkan gula sedikit demi sedikit ikut manis yang di inginkan.
  • Sejukkan dahulu sebelum di simpan dalam peti sejuk
  • Hidangkan bersama ketulan ais.