saya tidak begitu suka makan epal segar.Tapi kalau buat jus , tart,kek dan puding saya memang suka sangat- sangat. Hari ini mari kita tengok resipi Pai Epal Lattice ni.Sungguh sedap sekali dan nak membuatnya agak mudah sahaja.Sedap makan sambil minum petang dengan air nescafe 'o' .
Bahan -bahan pastri.
- 250gm tepung gandum
- 50gm gula aising
- 150gm mentega
- 1 biji kuning telur
- 30gm air dingin
- sedikit beras/ kekacang
Cara-cara
- Ayak tepung bersama gula aising.Gaul ramas bersama mentega hingga menjadi seperti serbuk roti.
- Masukkan kuning telur dan air.Uli hingga menjadi pastri lembut.Bentukkan bulat,bungkus menggunakan plastik dan rehatkan dalam peti sejuk selama sejam.
- Panaskan oven pada suhu 180c.Canaikan pastri dan masukkan ke dalam bekas pai.
- Asingkan sedikit pastri sebagai hiasan.Gambar kat atas tu,pastri tak cukup utk. hiasan.
- Hiris lebihan pastri pada dinding acuan supaya rata dan tekan sedikit pada setiap lekuk.
- Cucuk dasar pastri dengan garfu,alas dgn. kertas dan letak beras diatasnya.Bakar selama 15 minit.
- Sapu rata putih telur pada kulit pai.Tuang inti dan ratakan.
- Canai baki pastri dan hiris memanjang.Susun silang atas pai .Sapu kuning telur dan bakar selama 30- 35 minit.
Bahan- bahan inti
- 4 biji epal ( potong dadu)
- 100gm brown sugar
- 1 s/k serbuk kayu manis
- 2 s/b tepung gandum
- 3 s/b air(utk. bancuh tepung)
- 1 biji kuning telur(utk.sapu atas pastri)
Cara- cara
- Masukkan epal dan gula perang,masak hingga layu.
- Masukkan serbuk kayu manis.
- Masukkan bancuhan tepung dan kacau rata,sejukkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan