Sabtu, 20 Ogos 2011

HATI AYAM MASAK KICAP





Hari ni tak nak mahu tulis panjang -panjang .Jadi kita terus tengok resipi Hati Ayam Masak Kicap yang amat sedap ni.Bertambah sedap kalau di makan dengan nasi  panas.

HATI AYAM MASAK KICAP
Olahn:daridapursuzana
 
Bahan -bahan 
   
  • 1/2 kg.hati ayam
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 labu bawang besar -di hiris
  • 3 ulas bawang putih -di tumbuk
  • 1 cm.halia -di tumbuk
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • sedikit air asam jawa
  • sedikit air
  • minyak untuk menumis
  • garam dan gula 
  • sedikit karot dan lada hijau
Cara membuatnya
  • Hati ayam di bersihkan .
  • Tumis bawang besar,bawang putih dan halia hingga naik bau.
  • Masukkan cili kisar,sos tiram,sos cili , air asam jawa dan kicap pekat.
  • Masukkan hati ayam dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  • Tambahkan karot dan lada hijau.
  • Biarkan hati ayam masak dan bolehlah di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan