style="text-align: center"

Jumaat, 28 Oktober 2011

IKAN CENCARU SUMBAT

 As-Salam buat semua..
Ikan cencaru sumbat boleh di bakar dan juga di goreng saja.Cadang mulanya nak di bakar sahaja tetapi hari ni hujan lebat sangat tak jadi nak bakar.Bila di goreng dah terbako pulak sebab tu nampak hitam.Inti yang di sumbat pun tak nampak lagi tapi ada tu.. kat dalam badan ikan ,malu nak menonjolkan diri.

IKAN CENCARU SUMBAT
Sumber:yatiememories.blogspot.com.Terimakasih di atas resipi ini.Saya kongsi di sini pula ye!.

Bahan-Bahan

  • 3 ekor ikan cencaru
  • 1 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • 1/2 in kunyit hidup
  • 1 biji cili merah
  • 3 - 5 biji cili api
  • sedikit belacan(saya guna cencaluk)
  • 3 sudu besar air asam jawa pekat
  • 1 helai daun kunyit ~ dihiris halus
  • garam
  • gula
  • minyak
Cara membuatnya
  • Belah belakang ikan cencaru, bersihkan dan toskan.
  • Tumbuk bawang besar, bawang putih, kunyit hidup, cili merah, cili api dan belacan hingga lumat.
  • Masukkan air asam jawa, daun kunyit, gula dan garam dan gaul.
  • Masukkan kedalam ikan cencaru dan perap 1/2 jam.
  • Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hingga masak.
Cara bakar.
** Setelah siap semuanya, saya bungkus ikan dlm aluminium foil dan letak di loyang. Saya bakar dlm 45 minit. Siap utk di hidangkan.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan