style="text-align: center"

Selasa, 4 Oktober 2011

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS


As-Salam buat semua..seperti biasa kita mulakan hari ini dengan cerita.Hampir kena tahan kat road block tadi.Tangan dah terketar-ketar pegang stering.Tiba-tiba je sebaik terpandang muka saya ni pak cik polis bagi isyarat suruh jalan.Lega rasanya.Masa tu juga teringat nak check lesen memandu.Alahai dah tamat pada 24/7/11 lagi!.dah masuk 2 bulan setengah expired(hari ni 4/10/11).Macam mana boleh tak perasan ...macam biasa la,koya memanjang...
Balik rumah masak untuk makan tengahari-sambal tumis ikan bilis.Mari kita tengok resipinya.

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
Olahan:daridapursuzana

Bahan -bahan
  • 250gm.ikan bilis
  • 4 sudu besar cili kering kisar
  • 2 sudu besar bawang merah kisar
  • 1 sudu besar bawang putih kisar
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit garam dan gula.
  • sedikit air perahan limau nipis
Cara membuatnya
  • Basuh ikan bilis dan rendam seketika supaya lembut dan toskan.
  • Panaskan minyak,masukkan bawang dan tumis hingga naik bau.
  • Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili masak
  • Masukkan kesemua sos ,gula dan garam dan tambah sedikit air.
  • Masukkan ikan bilis,gaulkan hingga rata.Bila ikan bilis masak,masukkan sedikit air limau nipis bolehlah di angkat dan hidangkan.
*sambal yang saya buat ni agak kering sedikit.

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan