style="text-align: center"

Selasa, 25 Oktober 2011

WALNUT BREAD


Baking projek hari ini semata-mata nak menghabiskan baki tepung roti yang masih ada,kalau tidak tak boleh gi 'membeli-belah' kat kedai bahan-bahan kek.
Saya bersua dengan resipi roti ini semasa blog walking kat fotopages Kak Rusnah.Sekali tengok nampak  macam cekodok pula.Terimakasih kerana sudi berkongsi resipi roti yang sedap ini.Sebaik aje keluar dari oven semua pakat makan masa panas-panas.Sekejap dah habis.Penat pun tak hilang lagi.
Gambar di atas adalah sebelum roti di bakar dan telah siap di paipkan dengan mexican  cream.

Walnut Bread
Bahan-bahan
  • 260 ml.air sejuk
  • 1 biji telur
  • 50 gm.mentega
  • 500 gm.tepung roti
  • 11 gm.yis segera
  • 100 gm.gula
  • 1 sdt.pelembut roti
  • sedikit garam
  • inti-kismis/kacang merah
  • 1 biji telur-di pukul utk di sapu atas roti
  • 60 gm. walnut cincang

 Cara membuatnya
    • Uli semua macam biasalah kan... biarkan naik kemudian potong setiap satu seberat 60 gm.
    • Isikan intinya di dalam kemudian bulat-bulatkan dan sapu telur di atasnya.
    • Tekapkan permukaan roti dengan walnut cincang.
    • Biarkan ia naik sekali lagi kemudian paipkan dengan mexican cream.
    • Bakar pada suhu 180'c selama lebih kurang 20 min.
    Mexican Cream
    • 100 gm.tepung gandum
    • 100 gm. mentega
    • 100 gm.gula kastor
    • 2 biji telur
    • 1 sdt.esen vanila
    *Semua bahan di campur sebati dan masukkan dalam beg  plastik kecil.Bila nak paipkan atas roti, gunting bucu plastik tersebut.

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan