As- salam!
Bulan ni kerap sungguh entri pasal daging.Ye la daging korban hari tu masih banyak lagi ni tengah sejuk membeku.Sekali masak sikit-sikit, bila la nak habis.Dah macam -macam masakan yang telah di buat dan salah satunya Bihun sup tulang ni.Resipinya saya tengok Blog jom masak-Azila Azmi.Kita juga boleh menggunakan mee.
Bulan ni kerap sungguh entri pasal daging.Ye la daging korban hari tu masih banyak lagi ni tengah sejuk membeku.Sekali masak sikit-sikit, bila la nak habis.Dah macam -macam masakan yang telah di buat dan salah satunya Bihun sup tulang ni.Resipinya saya tengok Blog jom masak-Azila Azmi.Kita juga boleh menggunakan mee.
BIHUN SUP TULANG
Sumber:Jom Masak- Azila Azmi.
Bahan-bahan:
- 1 bungkus bihun (dicelur dalam air panas dan masukkan sedikit kunyit)
- 1 bungkus mee - (dicelur dalam air panas)
Bahan Sup Tulang
- 1 ½ kg tulang lembu (dicuci bersih)
- ½ kg daging lembu (dicuci dipotong sebesar tapak tangan)
- 2 peket Sup Tulang Adabi (bunjut, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
- 2 sudu besar Serbuk Perencah Sup
- 1 sudu teh biji lada hitam (ditumbuk halus)
- Garam/gula secukup rasa
- 4 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- Daun sup
- Daun Bawang
- Minyak masak
- 6 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- Sedikit air
- 4 biji bawang merah
- 15 sudu besar cili kisar (kena banyak sebab nak masak sampai pekat)
- 400ml air
- Minyak masak
- Gula dan garam secukup rasa
- 2 ulas bawang putih
- 10 biji cili api (kalau nak pedas, lebihkan)
- Kicap
- 1 biji limau nipis (ambil air perahan)
- Gula dan garam secukup rasa
- Minyak masak
Bahan-bahan lain
|
- Tulang dan daging direbus bersama sehingga separuh empuk
- Masukkan bahan A, perencah sup, set sup tulang Adabi, lada hitam dan garam.
- Masak atas api yang sederhana sehingga daging menjadi lembut.
- Panaskan kuali lain dan tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga garing.
- Apabila sup hampir siap, masukkan bawang yang telah ditumis ke dalam periuk.
- Taburkan sedikit daun bawang dan daun sup. Sup tulang dah siap...
Cara membuat sambal cili merah
- Tumiskan bawang merah atas api yang sederhana.
- Apabila bawang telah kekuningan, masukkan cili kisar.
- Apabila cili hampir kering, masukkan air
- Masukkan gula dan garam. Gula letak banyak supaya tidak terlalu pedas.
- Masak atas api yang perlahan sehingga cili kisar menjadi pekat dan berwarna gelap.
- Sambal cili merah dah siap.
- Kupas bawang putih dan bersihkan (tak perlu potong)
- Goreng bawang dalam minyak yang sedikit.
- Tumbuk cili api dan bawang putih bersama (kalau nak senang, blend)
- Masukkan gula, garam,kicap dan air perahan asam limau
- Gaul rata. Sambal cili hitam siap..
- Potong kecil-kecil daging yang telah direbus.
- Masukkan bihun/mee.
- Masukkan bahan untuk hiasan dan sambal cili merah/hitam.
- Masukkan sup tulang dan daging
- Siap untuk dimakan.... yummmmyy!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan