style="text-align: center"

Khamis, 3 November 2011

SAYUR TUMIS BAYAM MERAH

Sayur bayam(spinach)selalu di buat di rumah ini sebagai hidangan makan tengahari.Ia adalah sayur kesukaan my bodyguard.Kalau buat satu mangkuk besar dia boleh habiskan masa tu juga.Lepas makan dengan nasi dia makan lagi sayur.Sukenya!!!

SAYUR TUMIS BAYAM MERAH
Olahan:daridapursuzana

Bahan-bahan
  •  3 ikat bayam merah
  • 1 sudu besar udang kering kisar/kiub ikan bilis/ikan bilis tumbuk.
  • 1 biji lada merah -hiris
  • 2 ulas bawang   putih-ketuk
  • 2 sdb. bawang merah kisar
  • 1 sdb.sos ikan
  • garam/gula secukup rasa
  • sedikit minyak
  • air secukupnya
Cara membuatnya
  • Rendam bayam dalam air sebentar dan basuh di bawah air mengalir hingga bersih.
  • Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan putih.
  • Bila naik bau masukkan udang kering dan tumis sebentar.
  • Masukkan air secukupnya dan apabila mendidih masukkan bayam dan biarkan hingga layu.
  • Masukkan sos ikan /garam dan gula secukup rasa.
  • Bolehlah di angkat.
*bayam merah perlu di masak hingga layu supaya lembut.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan