Sabtu, 5 November 2011

TOPPING DAN AISING

CREAM CHEESE FROSTING/TOPPING KEJU KRIM
Ia adalah topping yang selalu di gunakan untuk di sapu di atas Kek Lobak Merah dan Kek Baldu Merah(Red Velvet Cake).Sangat mudah untuk di sediakan dan enak rasanya. Sekiranya anda ingin mengunakan  frosting ini untuk  kek cawan@ muffin juga boleh.
 
Cream cheese topping
Bahan-bahan
  • 250 gm.cream cheese
  • 60 gm.gula aising
  • 1 sdt.esen vanila
  • 1 1/2 cawan(360 ml.)krim putar
Cara membuatnya
  • Pukul keju krim dengan gula hingga lembut dan sebati.
  • Kemudian masukkan esen vanila dan krim putar.Pukul sehingga pekat
  • Sedia untuk di sapu di atas kek.
Sumber:Dapur Azli Razali

TOPPING COKLAT GANACHE
Chocolate ganache adalah topping yang selalu di gunakan untuk kek coklat lembab.Anda juga boleh menggunakan untuk kek jenis lain seperti kek coklat keju.
Jangan masak atas api yang terlalu kuat kerana takut coklat akan menjadi hangus pula nanti.Biarkan ganache yang telah masak di sejukkan  sebentar sehingga  sedikit keras supaya mudah di sapu atas kek.

Topping coklat ganache
Bahan-bahan
  • 115 gm.coklat masakan(dark chocolate) 
  • 80 ml.whipping cream
  • 1 sdt. mentega
Cara membuatnya
  • Campurkan  semua bahan dan masak atas api yang sederhana sehingga cair.
  • Sejukkan dan sedia untuk di sapu atas kek.
Sumber:Dapur Azli Razali

Resipi lain-lain
Topping coklat ganache

Bahan-bahan : Untuk kek saiz kecil(Dayang Jack)
  • 100 g coklat masak (dipotong kecil2)
  • 125 ml susu segar/susu perisa coklat
  • 50 g butter (dipotong kecil2)
  • 4 sb madu (boleh juga digantikan dgn gula perang atau gula biasa)
Cara-cara :
  • Satukan kesemua bahan di dalam periuk/saucepan, dan masak dgn api perlahan. 
  • Gunakan kaedah double boil. Kacau sehingga kelihatan pekat. 
  • Tutupkan api, dan kacau lagi sebati. 
  • Setelah agak suam sedikit, bolehlah dicurahkan ke atas kek tadi (pastikan kek tu sejuk terlebih dahulu). Selamat mencuba!
Krim coklat(Puan Hanieliza)
Bahan-bahan
250 gm.coklat masakan
1 sdb.cocoa butter

Cara membuatnya
  • Coklat di cincang kecil dan masukkan bersama cocoa butter ke dalam mangkuk tahan panas.
  • Panaskan coklat dan kacau sampai coklat cair.Tutup api.
  • Bila nampak coklat agak pekat bolehlah di sapu di atas kek.
  • Hias mengikut kreativiti masing-masing.
*Terimakasih kepada semua penyumbang resipi.     Gambar:Cik Google

Tiada ulasan:

Catat Ulasan