style="text-align: center"

Isnin, 30 Januari 2012

BISCOTTI KACANG TANAH

























Biscotti arettwice bakedce biscuits originating in the Italian city of Prato .The biscuits are oblong-shaped almond biscuits made dry and crunchy through cutting the loaf of dough while still hot and fresh from baking in the oven-from Wikipedia.
Siapa pernah makan biscotti.Biasanya ia di buat menggunakan badam dan Kacang pistachio.Di dalam resipi ini saya menggunakan Kacang tanah.Ia di adaptasikan dari resipi Pistachio biscotti.Ia di bakar dua kali menjadikannya sedikit keras dan rapuh serta tahan di simpan lama.Sedap di cicah dengan air kopi.

PISTACHIO BISCOTTI 
Sumber:Majalah Saji Sept.2007

Bahan-bahan
  • 1 cawan pistachio-potong halus
  • 2 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 sdk.serbuk penaik
  • 1/4 sdk.garam
  • 1/2 cawan mentega
  • 3 biji telur
  • 45 ml.air
Cara membuatnya
  • Ayak tepung dan serbuk penaik.Ketepikan.
  • Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  • Kemudian masukkan telur,air,garam dan pukul lagi.Masukkan tepung dan kacang pistachio dan gaul rata.
  • Bentukkan doh membentuk selinder dan bakar pada suhu suhu 180'c sehingga masak.
  • Setelah biskut sejuk,potong menyerong mengikut saiz yang di sukai.
  • Kemudian bakar sekali lagi pada suhu 170'c sehingga kelihatan garing.
**Saya telah paipkan topping Mexican cream di atas doh dan menaburkan Almond flakes.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan