MASAK LEMAK LABU KUNING DAN PUCUKLABU
Sumber:Alongwanie@My Resipi
Bahan-bahan
- 1 cawan santan pekat
- 2 cawan santan cair
- (bergantung pada kepekatan yang dikehendaki,kalau nak pekat lagi,lebihkan santan)
- 1 sudu kecil lada hitam
- 3 biji bawang merah sederhana kecil
- 1 ekor ikan kembung (direbus diambil isinya)
- 1/2biji labu saiz sederhana besar-potong kecil
- pucuk labu-di celur hingga empuk
- garam dan sula secukup rasa
Cara membuatnya
- Tumbuk bawang merah,lada hitam hingga lumat. Kemudian masukkan isi ikan.Tumbuk sekejap.
- Masukkan santan dalam periuk,letakkan atas api yang sederhana (bagi mengelakkan santan berketul-ketul/pecah minyak)
- Masukkan bahan yang ditumbuk dalam santan tadi.Kacau perlahan-lahan hingga mendidih.
- Bila mendidih,baru masukkan garam,gula secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan labu.Bila labu hampir empuk,masukkan pucuk labu celur tadi dan biarkan sebentar hingga semuanya masak.
- Sesuaikan rasanya dan bolehlah di hidangkan bersama lauk kesukaan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan