Selasa, 6 November 2012

SOS BUTTERSCOTCH

Salam bahagia buat semua..
Sos butterscotch homemade  ini sesuai di buat sapuan di atas roti dan boleh juga di buat topping untuk cheese cake,kek-kek lain yang sesuai,curahkan sedikit di atas bun mentega atau di makan dengan pancake.Ia agak manis,boleh juga di kurangkan sedikit sukatan gula jika tidak berapa suka akan rasanya yang manis .Tapi kalau untuk sapuan di atas roti saya rasa ia sudah sesuai.
SOS BUTTERSCOTH
Sumber :cook.com
olahan   :Izahdaut

Bahan-bahan
  • 1/2 cawan gula perang
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan air
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1/4 cawan tepung
  • 1/2 cawan mentega
  • secubit garam-optional
Cara membuatnya
  • Satukan gula perang,gula pasir,tepung dan air ke dalam periuk kecil.Kacau sebati.
  • Masak di atas api kecil hingga gula hancur.Tambahkan esen vanila dan mentega.
  • Masak dan sentiasa kacau sehingga menega cair dan sedikit pekat.
  • Sejukkan dan boleh di sapu di atas roti kosong.
** Nota
Kacau di atas api hanya sedikit pekat sebab bila sos ini sejuk ianya makin pekat.Jika pekat sangat boleh di tambah sedikit air panas sebelum di gunakan,boleh di simpan di dalam peti sejuk supaya tahan lama.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan