style="text-align: center"

Jumaat, 8 Mac 2013

ICE CREAM CONE CAKE


As-salam buat semua...

Hari ini entri cone cake pula.Kek mentega yang di olah resepinya di dalam kon ais krim supaya menarik minat anak-anak untuk memakannya.Ia seolah-olah seperti ais krim sahaja.Warna-warna dan hiasan untuk kek boleh di ubah suai mengikut kreativiti sendiri.Nak sangat buat kek ni,kon ais krim yang sepatutnya flat bottom,saya gunakan juga yang hujungnya tirus,cuma yang ni sahaja ada kat dapur.Pandai-pandai la adjust masa nak membakarnya supaya tidak terbalik.
ICE CREAM CONE CAKE
Sumber:Scent of kitchen

#12 flat bottom kon ais krim
Bahan-bahan
115 gm.mentega-suhu bilik
115 gula kastor
125 gm .tepung naik sendiri
1/2 sudu kecil baking powder
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila

Bahan lain
1/2 sudu kecil pewarna dan perasa strawberi
1 sudu kecil coklat emulco
buttercream/whipping cream
*boleh juga guna pewarna atau perasa kesukaan

Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 175'C.
  • Sediakan acuan muffin yang di lapik dengan aluminium foil di dalamnya dan masukkan kon ais krim.Ini supaya kon tidak jatuh bila di masak didalam oven.
  • Satukan semua bahan kek dan putarkan dengan kelajuan sederhana lebih kurang 5 minit.
  • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama rata dan masukkan pewarna merah dan perasa strawberi.Manakala satu lagi masukkan coklat emulco(saya biarkan adunan plain sahaja).Gaul sebati.
  • Jika nak senang,masukkan adunan ke dalam piping bag dan pancitkan berselang-seli ke dalam kon sehingga 3/4 penuh.
  • Bakar sehingga 20 minit atau sehingga kek masak sepenuhnya.Biarkan seketika di dalam oven selama 5 minit dan sejukkan di luar.
  • Hiaskan dengan buttercream atau krim putar mengikut kreativiti sendiri.

2 ulasan:

  1. Seronoknya anak-anak di apunya ibu yang sangat rajin, kreatif lagi!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Gagahkan diri masuk dapur demi anak2 .kalau ikutkan hati nak layan je penat badan ni dengan tidur!

      Padam