style="text-align: center"

Khamis, 9 Julai 2015

AYAM UNGKEP

As-Salam buat semua...
Kali pertama cuba masak Ayam Ungkep ni memang rasanya sesuai dengan selera anak-anak.Lidah 'ore kelate' ni manalah biasa makan Ayam Ungkep.Lawan pula dengan Nasi Mentega Kismis,begitu berselera sekali anak-anak berbuka puasa.Hilang penat tukang masak sekejap.Saya buat berkuah sedikit untuk anak-anak makan dengan nasi.Resepi asal adalah Ayam Ungkep Pedas,tapi saya tak letak cili padi banyak sebab anak-anak tak makan pedas.Let's try masak..

AYAM UNGKEP
Sumber:azlita masam manis .thanks Ita

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam-potong ikut suka,cuci bersih dan toskan 
1 batang serai -dititik
1 keping asam gelugor
2 helai daun salam/bay leaf
1 sudu besar gula melaka
garam secukup rasa
air secukupnya

Bahan rencah di kisar halus
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3/4 inci kunyit hidup
1 batang serai-hiris halus
3 biji buah keras-hiris
1 biji cili hijau
20 biji cili padi  saya letak 3 biji shj.
1 sudu besar ketumbar
1/2 sudu teh jintan kasar
1/2 sudu teh jintan halus 

Cara membuatnya
  • Panaskan sedikit minyak dalam kuali(anggaran 1/4 cawan),tumis serai titik hingga harum.
  • Masukkan bahan-bahan kisar halus dan tumis hingga terbit minyak.Guna api kecil dan kacau selalu.
  • Masukkan ayam,gaul rata dan biar ayam kecut sedikit.
  • Tuang air secukupnya,jika anda guna ayam yang cepat empuk,guna 1 1/2 cawan air.Kacau rata.
  • Masukkan daun salam,asam gelugor dan sedikit garam.
  • Kacau dan biar mendidih perlahan.
  • Masak hingga pekat,tambah gula melaka,kacau dan masak lagi hingga kering seperti rendang.
  • Kacau sekali-sekala,rasa dan jika perlu tambah sedikit garam.
  • Masak sekejap lagi dan boleh matikan api.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan