style="text-align: center"

Khamis, 13 Ogos 2015

NASI GORENG CINA

 As-Salam buat semua..
Menu simple untuk Azim.Nasi Goreng Cina kegemaran 'tetamu' dapur saya.Buat satu kuali besar kemudian hidang di atas meja bersama sepinggan salad Iceberg,Ayam goreng kunyit dan Sambal belacan.Azim makan nasi sampai dua pinggan kemudian siap pesan supaya simpan sikit untuk di makan petang nanti pula.Let's try masak..

NASI GORENG CINA
Sumber:Wikibooks

Bahan-bahan
Nasi putih
Bawang besar-hiris halus
Bawang putih-cincang
Lada hitam
Lada sulah
Serbuk pati ayam
Ayam (tambahan sahaja)
Sayur campur
Minyak bijan
Minyak masak
Telur

Cara membuatnya


  • Masukkan minyak dengan kuantiti yang sedikit dan panaskannya,lalu masukkan bawang putih dan bawang besar.
  • Kemudian masukkan telur dan kacau sehingga hancur.
  • Selepas itu masukkan nasi dan sayur campur dan kacau supaya telur yang dihancurkan sebati dengan nasi dan juga sayur campur.Anda juga boleh menambah daging ayam yang dipotong kecil.
  • Selepas itu masukkan lada sulah,lada hitam dan serbuk ayam, lalu gaulkan sampai naik bau.
  • Akhir sekali titikkan sedikit minyak bijan dan siap dihidang. 
Ayam goreng kunyit
Gaul dada ayam yang di potong kiub bersama serbuk cili,kunyit,garam,madu ,serbuk lada hitam dan goreng hingga garing.
Masukkan lada merah dan bawang besar ,goreng sebentar lagi dan bolehlah di angkat.
Hidangkan bersama Nasi Goreng Cina.

1 ulasan:

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam