style="text-align: center"

Rabu, 9 September 2015

PUDING TRIFFLE


As-Salam buat semua..
Hari ni makan Triffle pulak kita ..yang sempat saya buat semalam.Oleh kerana dah lewat petang baru siap,saya biarkan dulu dalam peti sejuk.Sedap di makan time sejuk-sejuk,kurang stress dek kepanasan cuaca.Let's try buat..

PUDING TRIFFLE
Sumber:linapg.blogspot.com Thanks

Bahan A(lapisan kek)
swiss roll secukupnya
air dari jus koktel

Cara
  • Swiss roll di potong setebal 1 cm.Susunkan di dasar bekas sesuai.Kek mestilah menutupi setiap ruang dasar bekas.Tekan sikit supaya padat.
  • Siram/renjiskan dengan jus koktel ke atas kek supaya lapisan kek menjadi moist.Ketepikan.
Bahan B
1 cawan rata tepung kastard
1/2 cawan gula   saya guna 1/4 cawan
1 tin susu cair
1 tin air(sukat guna tin susu cair)
1 tin buahan koktel(asingkan jusnya)

Cara
  • Satukan kesemua bahan,kacau hingga kastard sebati dan gula hancur.
  • Kemudian masak di atas api yang kecil hingga pekat dan kastard akan meletup-letup kecil.Tutup api.
  • Curahkan adunan kastard ke atas lapisan kek.
  • Susun buah koktel di atas adunan kastard sambil di tekan sedikit supaya buah tidak terapung.
  • Sejukkan sebentar.
Bahan C
1 paket kristal jelly/perisa pilihan

Cara
  • Tuangkan serbuk kristal jelly ke dalam periuk kecil.
  • Masukkan air ikut arahan di kotak.Kacau hingga larut.
  • Curahkan ke atas lapisan kastard.Tuang dengan perlahan-lahan supaya lapisan kastard dan jelly tidak bercampur.
  • Sejukkan sebentar sebelum di masukkan ke dalam peti sejuk. 
*saya letakkan sedikit lagi buah koktel di atas permukaan jelly.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan